Nu iets regelen voor uw zorg van straks

We hebben in Nederland de beste gezondheidszorg ter wereld en daar zijn we trots op. Maar de overheidsuitgaven voor zorg zijn in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Kunnen we die goede zorg betaalbaar houden nu de kosten zo snel stijgen? Krijgt u straks de zorg die u zelf wilt, of moet u meebetalen?

Volgens het CBS stonden de zorguitgaven in 2011 op maar liefst 90 miljard euro. Als u een modaal inkomen heeft, gaat nu al zo’n 20 procent van uw inkomen op aan zorg. Dat percentage kan stijgen naar 40 procent in 2040 als we niet ingrijpen.

Hoe komt het dat de zorg zo duur is geworden?

Allereerst zijn behandelingen en medicijnen flink in prijs gestegen. Daarnaast is het aantal banen in de zorg aanmerkelijk toegenomen en gingen de tarieven omhoog. Maar niet alleen de zorgprijs steeg, ook de zorgconsumptie: meer scans, testen en behandelingen. Vooral de huisarts en de psycholoog worden veel vaker bezocht dan vroeger. Ten slotte speelt de vergrijzing een rol in de toename van de zorgkosten. Er komen steeds meer ouderen en die hebben meer zorg nodig.

Wel of niet behandelen?

Om de zorgkosten beheersbaar te houden, moeten er in de komende jaren ingrijpende keuzes worden gemaakt. Door verzekeraars, politici en zorgverleners, maar ook door u zelf. Wel of niet behandelen bijvoorbeeld. Want wilt u een behandeling die uw leven met enkele maanden verlengt, maar ook heel belastend is? Een lastige discussie.

Meer zelf betalen

Het is verder vrijwel zeker dat u meer gaat betalen voor uw eigen zorg. Die trend is al ingezet: een hoger eigen risico, betalen voor ligdagen, minder vergoedingen in het basispakket. Maar de ingrepen kunnen nog veel drastischer worden. Vooral de zorg die ouderen gebruiken zal straks niet zondermeer gratis zijn. Er zal naar uw vermogen gekeken worden als u thuiszorg wilt of in een verpleeghuis komt. Ook voor extra zorg die uw leven een stuk aangenamer kan maken, moet u straks misschien wel zelf betalen. Hoe maakt u dat mogelijk?

Kunnen blijven kiezen

U kunt op verschillende manieren een ‘zorgpotje’ maken. Hoe u dat het beste doet, hangt af van uw persoonlijke en financiële situatie. Wij adviseren u daar graag over. In een financieel plan leggen we graag vast hoe u financiële ruimte realiseert, zodat u ook in de toekomst de keuzes kunt maken die u wilt.

Nu iets regelen voor uw zorg van straks
Beoordeel deze pagina