Vergeet de inflatie niet


Inflatie
Wie over een lange periode geld opzij zet voor een doel in de toekomst krijgt te maken met inflatie. De daling van de waarde van geld zorgt ervoor dat u voor 1.000 euro straks minder kunt kopen dan nu. Dat is het gevolg van onder andere prijsstijgingen. Hier moet u rekening mee houden als u spaart of belegt voor een doel in de toekomst. Een hogere inflatie betekent dat u meer rendement nodig heeft of een hoger inkomen om dezelfde doelen te behalen (hetzelfde te kunnen kopen in de toekomst).

De inflatie is niet altijd even hoog. Op het moment van schrijven is de inflatie in Nederland 2,9 procent. Maar volgende maand kan dit weer anders zijn. Bijvoorbeeld omdat de prijs van zuivel stijgt en u meer betaalt voor de kaas en yoghurt bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Goed te weten is dat het maandelijkse inflatieniveau wordt vastgesteld aan de hand van een mandje met boodschappen, dit wordt ook wel de ‘consumentenprijsindex’ genoemd.

Bereken uw persoonlijke inflatiecijfer

Het effect dat de inflatie heeft op uw financiën kan hoger of lager uitpakken. Dit heeft vooral te maken met het uitgavenpatroon. Bijvoorbeeld als u veel zaken koopt die in prijs stijgen. Stel u bent in het bezit van twee auto’s, dan heeft u door de benzinekosten waarschijnlijk een ander inflatiecijfer dan iemand die in het hart van de stad woont en genoeg heeft aan het openbaar vervoer en zijn bakfiets. Uw persoonlijke inflatiecijfer over 2013 is dan misschien wel 3,6 procent, terwijl de gemiddelde inflatie 2,6 procent is geweest. U heeft dus 1% meer ‘last’ van de inflatie dan de gemiddelde Nederlander.

U kunt uw eigen persoonlijke inflatiecijfer berekenen met de persoonlijke inflatiecalculator van het CBS. Deze rekent op basis van uw daadwerkelijke uitgavenpatroon.

Pas uw wensen aan de inflatie aan

Met de kennis die u nu heeft van inflatie kunt u uw spaarstrategie aanpassen aan de verwachte inflatie. Stel u zet geld opzij om uw kind over tien jaar de mogelijkheid te bieden om te studeren. De kosten had u oorspronkelijk begroot op 15.000 euro, maar door rekening te houden met een gemiddelde inflatie van 3 procent, blijkt nu dat u ongeveer 20.000 euro nodig hebt.

Om 5.000 euro meer te sparen moet u zo’n 455 euro per maand extra opzij zetten, uitgaande van een spaarrente van gemiddeld 2 procent. Ook kunt u proberen meer rendement te behalen. Alleen dit is niet mogelijk op een spaarrekening. U zult dus meer risico moeten lopen en uw geld bijvoorbeeld deels moeten beleggen in aandelenfondsen. U staat dus voor keuzes. Hoe belangrijk vindt u uw doel? Gaat u meer geld opzij zetten, zodat u tegen hetzelfde risico uw doel kunt bereiken? Kunt of wilt u niet meer geld opzij zetten en gaat u meer risico nemen om uw doel te bereiken of stelt u uw doel bij? Al met al ziet u dat inflatie een belangrijke rol speelt bij het realiseren van uw wensenlijstje.

Invloed inflatie op doelen
Wanneer u het effect kent van inflatie op uw financiële situatie, wordt het ook duidelijk dat er een verschil bestaat tussen de aflossing van bijvoorbeeld een (hypotheek)schuld en het opbouwen van vermogen voor de studie van een kind, wereldreis of eerder stoppen met werken. Voor deze laatste doelen is in de toekomst meer geld nodig omdat het collegegeld, boeken, hotelkosten en boodschappen waarschijnlijk op de langere termijn zullen stijgen. De aangegane lening voor de aankoop van een huis is en blijft echter hetzelfde. Bovendien zal het bedrag van de schuld ‘goedkoper’ aanvoelen als uw inkomsten toenemen.

Om erachter te komen wat voor u het beste advies is om uw doelen toch in zicht te houden, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze.

Vergeet de inflatie niet
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .