Meer eigen spaargeld nodig bij aankoop van een woning

De huizenmarkt is sinds dit jaar weer in beweging. Goed nieuws voor potentiële huizenkopers en –verkopers. Wilt u ook een nieuwe woning kopen? Denk er dan aan dat u vanaf volgend jaar niet alle kosten meer kunt meefinancieren, en dus spaargeld achter de hand moet hebben. De maximale hoogte van uw hypotheek ten opzichte van de koopsom is elk jaar lager.

Dit jaar kunt u nog 104% van de waarde van de woning lenen. Zo kunt u ook de kosten voor de notaris en overdrachtsbelasting in de hypotheek meenemen. Bij een woning van € 225.000, mag u dus maximaal € 234.000 financieren via een hypotheek. Dat percentage gaat in 2015 terug naar 103% en daalt tot 2018 met 1% per jaar. Dit betekent dat u in 2018 nog maar 100% van de waarde van de woning kunt lenen.

Ervan uitgaande dat u gemiddeld 4% aan bijkomende kosten moet meefinancieren bovenop de koopsom, betekent dit dus dat u in dit voorbeeld vanaf 2015 een bedrag van € 2.250 aan eigen geld moet inbrengen. Vanaf 2018 zal dit bedrag zijn opgelopen tot € 9.000. Dit geld zal dus moeten komen uit de eigen spaarpot of die van bijvoorbeeld de ouders of andere gulle familieleden of kennissen.

Restschuld meefinancieren nog 15 jaar aftrekbaar

Een uitzondering op de regel is als u een restschuld overhoudt bij verkoop van uw oude woning. Inclusief restschuld mag u dan wel meer lenen dan de eerdergenoemde 103%. Hoeveel meer bepaalt uiteindelijk uw hypotheekverstrekker. Daar komt bij dat u over dit extra schuldbedrag een langere periode van hypotheekrenteaftrek ontvangt, namelijk 15 jaar in plaats van 10 jaar. Het wordt u dus iets makkelijker gemaakt om een ander huis te financieren als u een restschuld heeft!

Meer eigen spaargeld nodig bij aankoop van een woning
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .