Laagste hypotheekrente in jaren. Dus…?

Laagterecord na laagterecord wordt verbroken als het gaat om de hypotheekrente. Met als resultaat: de huizenmarkt trekt weer aan, na jaren in het slop te hebben gezeten. Het ideale moment om te verkassen of de hypotheek over te sluiten, zou je denken. Maar er is ook een keerzijde. We laten de Optimist en de Pessimist aan het woord over de voor- en nadelen van de huidige situatie op de huis- en hypotheekmarkt.

De huizenmarkt trekt aan, en de laagste hypotheekrente in jaren. Dus…?

De Pessimist

De huizenmarkt trekt aan, en we hebben de laagste hypotheekrente in jaren. Dus…

  • de boete op uw huidige hypotheek rijst bij oversluiten vast de pan uit.
  • een nieuwe hypotheek krijgt u toch niet, want de regels zijn zó verscherpt dat het veel lastiger is om een hypotheek te krijgen.
  • Nationale Hypotheek Garantie wordt elk jaar moeilijker te krijgen. De NHG-grens gaat alleen maar omlaag.
  • als u uw huis verkoopt kunt u gelijk de restschuld-put dempen met uw pensioenpot of spaargeld. Au.
  • door de nieuwe hoogte van de maximale hypotheek, kunt u haast geen kosten meer meefinancieren. Dus of u naast uw restschuld ook even de makelaarskosten, hypotheekkosten en overdrachtsbelasting zelf wilt betalen van uw spaargeld.
  • de rente is misschien wel lekker laag, maar omdat u alleen nog maar een annuïteitenhypotheek mag sluiten bent u alsnog duur uit.

 

De Optimist

De huizenmarkt trekt aan, en we hebben de laagste hypotheekrente in jaren. Dus…

  • oversluiten kan ondanks een hoge boete toch interessant zijn. Zeker als u de boete niet mee hoeft te financieren. Een berekening maken kan geen kwaad, toch?
  • kunt u veel voordeliger een nieuw huis kopen, zelfs met een restschuld op uw huis. Gaat u groter wonen, dan is dat voordeel ook groter. Denk vooruit!
  • u financiert een restschuld mee in een nieuwe hypotheek, dat mag gelukkig tijdelijk.
  • als u nog dit jaar koopt, mag u nog gebruik maken van de verruimde schenkingsregeling tot 100.000 euro.
  • verhuist u de oude hypotheek gewoon mee naar de nieuwe woning, dan hoeft u alleen het meerdere te financieren met een (duurdere) annuïteitenhypotheek.
  • oké, de regels voor een nieuwe hypotheek zijn streng. Maar er worden ook geen onverantwoordelijke risico’s meer genomen. Dus krijgt u een hypotheek, dan weet u zeker dat er goed is gekeken naar de blijvende betaalbaarheid ervan.
  • lost u elke maand een deel van uw hypotheek af met een annuïteitenhypotheek. En in de toekomst weer met een restschuld komen te zitten, nee, dat gebeurt niet snel meer.
  • meer kosten moeten uit eigen zak worden betaald. Maar wat is een betere investering van uw vermogen dan een huis? Voor uw spaargeld ontvangt u ten slotte toch haast geen rente.

 

Laat u goed informeren over uw hypotheekmogelijkheden

Zowel de Pessimist als de Optimist hebben rake opmerkingen als het gaat om de voor- en nadelen van een woning aan- of verkopen in deze tijd. Of het oversluiten van een bestaande hypotheek.

De clou is eigenlijk: ga vooral goed na welke punten op u van toepassing zijn voordat u actie onderneemt. Dan weet u van tevoren precies waar u aan toe bent als u een woning koopt, verkoopt of uw hypotheek oversluit.

Van een ding kunt u zeker zijn: onze hypotheekadviseurs zoeken voor u altijd de meest optimistische hypotheek uit!

 

 

Laagste hypotheekrente in jaren. Dus…?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .