Veilig op Wintersport

Met het wintersport seizoen voor de deur helpen we u graag om uw sneeuwvakantie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bijna 40% van de regelmatige wintersporters te maken krijgt met schade of pech. Bovendien blijkt dat (met name de jongere) wintersporters regelmatig onvoldoende verzekerd zijn, waardoor ze extra kosten voor hun rekening kregen. Sommige schades hadden voorkomen kunnen worden met de juiste voorzorgsmaatregelen.

laatste update: 18-12-2023

Onderweg met de auto naar wintersport

Schades rondom de wintersport beginnen vaak al onderweg naar de bestemming. Wees goed voorbereid op de weersomstandigheden voor u vertrekt. Dat geldt ook voor de terugweg naar huis.

Winterbanden verplicht of niet?

Winterbanden en sneeuwkettingen zijn niet overal verplicht, maar u en uw auto moeten zich wel kunnen aanpassen aan de weersomstandigheden. U riskeert een boete in een aantal landen als u geen winterbanden of sneeuwkettingen heeft.

Een overzicht per land of dit wel of niet verplicht is, vindt u hier.

Verstandig navigeren

Stel uw navigatiesysteem in voordat u de weg op gaat. Als u moet wisselen van kaart of de instellingen wijzigen, doe dat dan op een parkeerplaats. In (bijvoorbeeld) Duitsland betaalt u de volledige schade van een ongeluk als u door uw navigatie afgeleid was. Voor het vinden van alternatieve routes helpt het om ook een ‘ouderwetse’ wegenkaart bij de hand te hebben in plaats van alleen uw navigatiesysteem.

Milieuregels en tolvignetten

Vergeet ook de milieuregels niet onderweg! Check van tevoren of u onderweg of op bestemming bijvoorbeeld een milieusticker nodig heeft, dit geldt in bepaalde zones van Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Komt u tolwegen tegen? Check ook dit vooraf. En zorg dan dat u de juiste betaalwijze voorhanden heeft. Een creditcard, pinpas of contacten. Dat scheelt een hoop frustratie.

In een aantal landen is een tolvignet of e-vignet verplicht in de auto. Het tolvignet is een sticker die je zichtbaar in de auto moet plakken. Controleer dit bijvoorbeeld bij de ANWB of wegenvignetten.nl.

Diefstal op wintersport

  • Koop een speciaal ski-slot.
  • Markeer uw eigendommen.
  • Laat ski’s niet lang onbeheerd.
  • Houd in de berging uw ogen open of er niemand meeloopt of u observeert.

tip: dieven slaan vooral na 4 uur ’s middags toe (proost!).

Hoe moet je de wintersport verzekeren?

Diverse verzekeringen zijn relevant voor de wintersportvakantie. Denk aan uw zorgverzekering, reisverzekering, autoverzekering en aansprakelijkheid.

Autoverzekering: controleer dat u Europa-dekking heeft voor uw pechhulp als u met de auto op wintersport gaat.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP): deze keert een vergoeding uit aan andere personen als u per ongeluk hun spullen of hen zelf beschadigt. De AVP helpt als je bijvoorbeeld met iemand in botsing komt en het is ‘jouw schuld’. Verwar deze niet met de WA verzekering, die is alleen voor de auto en auto-ongelukken. We hebben het nu over jou op de ski’s, of wandelend of bij iemand thuis.

Sluit hier een aansprakelijkheidsverzekering

Zorgverzekering en Reisverzekering:

Welke verzekering vergoedt nou wat bij ongelukken tijdens de wintersport?
Kort samengevat:

  • Met een basisverzekering zorg heeft u dekking voor spoedeisende medische hulp in het buitenland. U bent verzekerd tot het maximaal wettelijk tarief voor medische hulp dat in Nederland geldt.
  • Vervoer van de piste naar het ziekenhuis wordt niet door de basis zorgverzekering vergoed – en die kosten lopen snel op!
  • Als de zorgkosten hoger zijn dan het wettelijk vastgesteld Nederlands tarief, dan is dit alleen gedekt met een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering geeft extra dekking voor medische kosten in het buitenland.
  • Heeft u geen aanvullende zorgverzekering of een beperkte basisdekking? Dan is het verstandig om een reisverzekering te nemen die dekking geeft voor medische kosten in het buitenland / wintersport dekking.
  • Off-piste skiën en snowboarden is bijna altijd uitgesloten van de reisverzekering onder de verzamelnaam ‘risicosporten’!

Ski’s en wintersport bagage meeverzekerd?

Voor dekking van schade en verlies aan uw bagage en skimaterialen heeft u in ieder geval een reisverzekering nodig. Controleer de voorwaarden voor wat er wel/niet verzekerd is specifiek voor wintersport. Soms valt de speciale uitrusting onder een aparte module die u moet bijsluiten!

Sluit direct de Lancyr doorlopende reisverzekering

Doorlopende reisverzekering met wintersport
  • Geneeskundige kosten: we vergoeden de kosten van een spoedeisende of onverwachte medische behandeling, aanvullend op je zorgverzekering. Overleg altijd eerst met de Alarmcentrale. De Module Geneeskundige kosten kan je niet afsluiten voor geldigheidsgebied Nederland.
    (Het gaat om het vergoeden van het verschil tussen zorgkosten die je moet betalen en waarvoor je al via je zorgverzekering verzekerd bent (je zorgverzekering dekt niet in alle landen alle zorgkosten).)

  • Extra vergoeding wintersport: Wij vergoeden, voor zover niet elders verzekerd, de kosten van skipassen, skiliften, skilessen en gehuurde skiuitrusting, als een verzekerde door een ongeval of acute ziekte voortijdig van zijn reis terugkeert of in een ziekenhuis wordt opgenomen.

Ken de 10 Piste-regels van de Internationale Ski Federatie

Kent u de FIS (Internationale Ski Federatie) piste-regels? Als elke skiër / snowboarder  zich hieraan houdt, dan is wintersport een stuk veiliger!

1. Rekening houden met anderen
Iedereen die zich op een skipiste begeeft moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. Dit betekent dat je hoe dan ook rekening houdt met anderen. Zelfs al houden deze personen zich niet aan de 10 piste-regels.

2. Beheersen van snelheid en skistijl
Iedere skiër moet ten alle tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste. Laat je niet opjutten door beter skiënde partners. Ski niet harder dan je aan kan, en daal alleen pistes af die in je kunnen liggen. Te moe of een glaasje op: ook dan is skiën geen goed plan!

3. Keuze van het spoor
De van achter komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder je skiet heeft voorrang. Ski niet vlak langs mensen, en houd rekening met iedereen. Kijk ver vooruit.

4. Inhalen
Op skipistes mag je aan alle kanten inhalen. Maar de skiër die je inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

5. Invoegen
Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen. Kijk overal om je heen of je anderen niet tot last bent als je (opeens) weer verder skiet.

6. Smalle plaatsen
Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Wanneer je gevallene bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij.
Mocht je iemand zien die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen. Maak een ‘kruis’ met twee ski’s op de pistes en blijf bij de gevallen persoon.

7. Klimmen en lopen
Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Let op bij kruisingen en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.

8. Letten op waarschuwingsborden
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is (ook) voor je eigen veiligheid!

9. Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt, verleen eventueel eerste hulp. Zorg dat het slachtoffer de aanstormende skiërs het slachtoffer kunnen ontwijken.

10. Legitimatieplicht
Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatie bewijs!

Een goede voorbereiding betekent meer wintersportplezier

Met bovenstaande tips kunt u goed voorbereid vertrekken naar uw wintersportbestemming. Heeft u vragen over uw reisverzekering of heeft u extra dekking nodig? Neem dan contact met ons op. 

Veilig op Wintersport
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .