Op vakantie met kinderen

vakantie met kinderen

U kijkt er het hele jaar naar uit: de ‘grote vakantie’ met het gezin in de zomerperiode. Waarschijnlijk heeft u al een bestemming in gedachten of geboekt voor uw vakantie met kinderen. Nu moet u er nog komen. Gaat u met de auto of kiest u toch het vliegtuig? Wij geven voor beide vervoersmiddelen praktische & veilige tips.

laatste update: 2022-05-22

Auto vakantie met kinderen

Veilig reizen met de auto (Nederland)

  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten.
  • Goedgekeurd zijn kinderzitjes met labels ECE R44/03 en R44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.
  • Passend is: geschikt voor lengte en gewicht van het kind.
  • Tot 15 maanden moet uw kind omgekeerd vervoerd worden, met de airbag uitgeschakeld.

    voor alle regels, zie Rijksoverheid.nl

Veilig reizen met de auto (Buitenland)

Op vakantie met kinderen naar Frankrijk? De regels voor het reizen met kinderen in een auto zijn vastgesteld door de Europese wetgever. Dit betekent dat de regels binnen Europa over het algemeen hetzelfde zijn. Al kunnen er kleine verschillen zijn per land.

TIP: Controleer voor vertrek of u ook voldoet aan de regels van de landen waar u met de auto doorheen komt.

Kinderen bezighouden (uw aandacht op de weg)

Kinderen en lang stilzitten gaat vaak niet goed samen. Het is daarom handig als zij afleiding hebben in de auto, anders gaan ze u afleiden van de weg. Hieronder een aantal manieren om uw kind(eren) bezig te houden tijdens de rit:

  • Neem boekjes en speelgoed (zonder geluid) mee. Hang deze in een zak aan de voorstoel, zodat kinderen er zelf bij kunnen & het speelgoed niet onder de stoelen belandt.
  • In deze zak kunt u ook kleine versnaperingen en drinken stoppen, als uw kind zelf toevertrouwd kan worden om niet teveel ineens te eten (snoepen).
  • Neem een cd, iPod of USB-stick met kinderliedjes of een luisterboek mee.
  • Natuurlijk werkt een portable DVD-speler voor in de auto en DVDs, of een iPad met leuke spelletjes ook erg goed.

TIP: Denk er ook om dat u goed verzekerd bent voor zowel de auto, uzelf als uw kinderen in binnen- en buitenland.

TIP: Weet wat u moet doen bij calamiteiten op de weg.

Vliegvakantie met kinderen

Geen zin om uren in een auto te zitten? Geen zin in file? Dan is vliegen een goed (maar wel duurder) alternatief. Vliegen met oudere kinderen is meestal niet zo moeilijk. Vliegen met peuters en baby’s is echter een tikkeltje ‘lastiger’.

Vliegen met baby’s (0-2)

Is uw baby onder de 2 jaar oud dan hoeft u geen ticket te kopen voor uw baby. De luchtvaartmaatschappij brengt wel administratiekosten in rekening. Gedurende de hele vlucht moet uw baby bij u op schoot zitten. Als u een lange vlucht heeft, dan kunt u een bassinet aanvragen. Dit is een bedje voor uw baby dat aan de muur wordt vastgezet.

TIP: Vraag uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie naar een bassinet.

Het is uiteraard ook mogelijk een eigen stoel voor uw baby te reserveren en uw eigen kinderzitje mee te nemen. U betaalt dan de volledige ticketprijs voor uw baby. Bij het stijgen en landen moet u evengoed uw baby op schoot nemen.

TIP: Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of uw kinderzitje voldoet aan de juiste eisen.

TIP: Neem voldoende voedingen mee voor uw baby in de handbagage (ook voor het geval uw vlucht vertraagd is).

TIP: Geef uw baby iets te drinken tijdens landen en stijgen om oorpijn te voorkomen.

Vliegen met kinderen (2-12 jaar)

Voor kinderen tussen de tweede verjaardag en de twaalfde verjaardag betaalt u nog niet de volle mep voor een vliegticket. Het verschil met een ‘volwassenen’ ticket is echter niet zo groot meer. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen geven extra aandacht aan jonge passagiers tijdens de vlucht. Zo worden er speciale kindermaaltijden geserveerd,  krijgen ze kleur- en/of puzzelboekjes en beschikken de meeste vliegtuigen over een uitgebreid entertainmentsysteem.

Vliegen met kinderwagen

Uw kinderwagen of buggy mag u niet meenemen aan boord van het vliegtuig. U kunt deze (mits opvouwbaar) wel meenemen tot op het moment dat u aan boord van het vliegtuig stapt. Uw kinderwagen staat dan weer klaar voor u zodra u het vliegtuig uitstapt.

TIP: Gebruik een draagdoek. Zo heeft u uw handen vrij en kunt u gemakkelijk met uw kind in het vliegtuig wandelen. Ook op het vliegveld kan dit al gemak geven: bijvoorbeeld bij bestemmingen met trappen in plaats van een slurf bij de ingang van het vliegtuig.

TIP:  Controleer uw verzekeringen voor vertrek en stuur kopieën van uw polis en reispapieren naar een e-mailadres dat u overal kunt aanroepen.

Op vakantie met kinderen
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .