Is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Rechtsbijstand nodig?Ja.

Iedereen kan in het dagelijks leven verzeild raken in een juridisch conflict. Hoe voorzichtig u ook bent. Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van de juiste juridische hulp en bijstand. U heeft bijvoorbeeld een huurgeschil, uw aankoop voldoet niet aan de voorwaarden of er hangt u een ontslag boven het hoofd. Allemaal zaken waar veel wetten en regels bij komen kijken. In dit artikel zetten wij voor u op een rij waarom een rechtsbijstandverzekering nodig is.

(kijk hier voor tips waarop te letten bij het afsluiten)

Waarom is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Een voorbeeld: U laat uw woning verbouwen en achteraf blijkt dat uw dak lekt. U wilt uw aannemer hierop aanspreken maar die verwijst u door naar een (onder)aannemer die u weer terug verwijst naar uw aannemer. Inmiddels heeft u schade door de lekkage en moet u de kosten voor het repareren van uw dak betalen. U heeft juridisch advies nodig om te bekijken hoe sterk u staat en bij wie u verhaal moet halen.

Een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat u snel en correct wordt bijgestaan door een ervaren jurist zodat u uw schade vergoed krijgt.

Welke dekking geeft een rechtsbijstandverzekering?

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kunt u kiezen uit verschillende soorten dekkingen. Hieronder een algemene opsomming van de verschillende dekkingen die u kunt afsluiten:

  • Verkeer
  • Wonen
  • Werk en Inkomen
  • Bemiddeling bij een echtscheiding

U kunt altijd contact opnemen met een van onze  financieel adviseurs als u advies wilt over de verschillende dekkingen en welke dekking(en) u nodig heeft.

Nog een voorbeeld: Een scheiding of het ontbinden van een samenlevingscontract kan een enorm juridisch conflict worden. Omdat het al een emotioneel proces is, is het verstandig dat een ervaren mediator voor u bemiddelt bij het vaststellen van de (kinder)alimentatie, de verdeling van de inboedel en/of verkoop van een woning.

Een rechtsbijstandverzekeraar heeft vaak ervaren mediators die u kunnen bijstaan bij een echtscheiding. Op deze manier kunt u dit emotionele proces met een goed gevoel uit handen geven.  

Let u er wel op dat er geen dekking is voor conflicten die zijn ontstaan voor de ingangsdatum van de verzekering. Ook hanteren veel rechtsbijstandverzekeraars een zogeheten wachttijd. Dit houdt in dat er een bepaalde tijd verstreken moet zijn voordat u aanspraak kunt maken op uw verzekering. De reden waarom rechtsbijstandverzekeraars een wachttijd hanteren, is dat verzekeraars geen dekking bieden bij conflicten die al bestonden of waarvan u weet dat ze gaan ontstaan.

Weer een voorbeeld: Tien jaar geleden heeft u een aantal beleggingen gedaan waaruit u veel verlies heeft geleden. Door deze beleggingen bent u een hoop geld kwijt dat u nodig heeft omdat u binnenkort met pensioen gaat. U bent van mening dat dit niet was gebeurd als u beter was geadviseerd. U spreekt de bank aan voor een schadevergoeding, maar die is het niet met u eens en stuurt u ingewikkelde brieven en berekeningen ondertekend door een advocaat.

Een rechtsbijstandverzekering kan voor u een advocaat inschakelen die u helpt wanneer een rechter over een conflict moet beslissen. De proceskosten en de kosten voor de advocaat vallen vaak onder de dekking.

Let u er wel op dat de meeste verzekeraars een maximale vergoeding betalen bij het inschakelen van een advocaat (of een andere specialist). Neem contact op met een van onze financieel adviseurs over de maximale vergoedingen bij een rechtsbijstandverzekering.

De kosten van een rechtsbijstandverzekering

Zonder rechtsbijstandverzekering bent u al snel duizenden euro’s kwijt aan juridische kosten. Een advocaat vraagt al gauw € 200,00 per uur voor een advies. Als uw zaak voor een rechter of commissie komt, dan kunnen de proceskosten en de eventuele kosten van uw advocaat ook voor uw rekening komen. Om dit soort kosten uit te sparen, is een rechtsbijstandverzekering nodig.

Een laatste voorbeeld: Als u bij de Kantonrechter uw gelijk wilt halen en u eist een bedrag van meer dan € 500,00 dan moet u € 221,00 aan griffierechten betalen (dit zijn kosten die u moet betalen om een zaak bij de rechter te starten). Een advocaat is gemiddeld 15 uur bezig met een rechtszaak. Bij een uurtarief van € 200,00 komt u uit op € 3.000,00. In het ergste geval krijgt u geen gelijk. Een rechter kan dan beslissen dat u alle proceskosten moet betalen van de andere partij. Dan moet u naast al uw eigen kosten ook de advocaatkosten van de tegenpartij betalen.

Een gemiddelde rechtsbijstandverzekering kost € 25,00 per maand. U heeft dan 24/7 een juridisch team tot uw beschikking die u ontlast van al het papierwerk, ingewikkelde discussies en torenhoge kosten.

Bent u ervan overtuigd dat een rechtsbijstandverzekering nodig is? Het is verstandig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als het kwaad nog niet is geschied. Zo komt u niet in problemen met de wachttijd.  Regel het daarom vandaag nog. Bereken uw premie, vergelijk de voorwaarden en sluit direct de rechtsbijstandsverzekering af die bij u past.

Wist u dat u met een A t/m Z pakket tot 15% korting kan krijgen?

Uw rechtsbijstandverzekering maakt onderdeel uit van het A t/m Z Verzekeringspakket. Wilt u ook andere verzekeringen voordelig afsluiten? Selecteer deze verzekeringen, vergelijk het beste aanbod en voeg deze toe aan uw A t/m Z Verzekeringspakket. In dit pakket selecteert u per verzekering de beste verzekeraar voor uw situatie. U profiteert ook van aantrekkelijke kortingen op uw verzekeringspremies. Hoe meer verzekeringen u afsluit, hoe hoger de korting. Deze korting loopt op tot maar liefst 15%. Lees meer over alle voordelen van het A t/m Z Verzekeringspakket.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig?
Aantal stemmen: 2 Gemiddelde score: 3

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .