Maak uw woning winterklaar

De donkere dagen zijn knus en gezellig, maar ze brengen ook (veel) regen, (misschien) sneeuw en kou! Huizen houden daar net zo min van als mensen. Dus wanneer wij onszelf goed inpakken met een sjaal en muts, loop dan ook onderstaande checkpunten eens na voor de bescherming van uw huis.

Lees hieronder de meest voorkomende schades, wat u kunt doen om de kans op schade te minimaliseren en hoe uw verzekering omgaat met schades.

laatste update: 18 december 2023

Veel voorkomende schade in de winter:

  • Bevroren en gebarsten leidingen.
  • Kromtrekkende vloeren.
  • Kapotte cv ketel.
  • Inbraak

Uw woning ‘winterklaar’ maken

Controleer uw thuis op de volgende punten.

Waterleidingen en kranen

  • Laat uw buitenkranen leeglopen. Als je binnen de hoofdkraan dichtdraait en dan de buitenkraan open, loopt de leiding leeg. Gebruik bij voorkeur vorstbestendige buitenkranen.
  • Tap leidingen af in ruimtes waar u de verwarming nooit gebruikt of waar geen CV is.
  • Isoleer watermeters, kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes.

Is uw leiding toch bevroren? Sluit eerst de hoofdkraan af. Verwarm de bevroren leiding zachtjes, bijvoorbeeld met een föhn. Als de leiding ontdooid is, zet u de hoofdkraan voorzichtig weer open.

Dak en dakgoot

  • Laat uw dak jaarlijks controleren en reinigen door een erkend dakdek- of inspectiebedrijf en laat ze gebreken verhelpen.
  • Maak dakgoten en afvoerpijpen schoon voor de winter.

Verwarming en tocht

  • Hou de verwarming op een minimum van 15 graden Celcius.
  • Laat het ook in ruimtes zonder verwarming zoals de zolder niet ijskoud worden.
  • Voorkom tocht met tochtstrips (bespaart ook energie!).
  • Laat uw verwarmingsinstallatie regelmatig controleren. U kunt hier eenvoudig een onderhoudscontract voor afsluiten. U krijgt dan meestal ook garantie op directe hulp bij storingen.
  • Heeft u een schoorsteen / open haard? Deze moet u van de verzekering elk jaar laten vegen; goed onderhoud is verplicht.

Inbraak

Tuin

  • De beste manier om uw tuin winterklaar te maken, is natuurlijk door de heren Jacobse en Van Es (Van Kooten & De Bie) in te huren.
  • Snoei uw bomen indien de takken kunnen afwaaien en schade aan uw andere bezittingen kunnen veroorzaken.
  • Berg uw tuinmeubilair goed op. Zorg dat het niet kan wegwaaien bij storm en niet verpietert onder de sneeuw en vorst.
  • Controleer of uw schutting(en) en schuren nog stevig staan. Verf en beits indien nodig om ze lekvrij te houden en tegen rot te beschermen.
  • Haal kwetsbare planten en potten naar binnen tegen hagel en storm.

Wist u dat veel egels het moeilijk hebben in de winter en een beschut plekje zoeken, zoals in uw tuin? Het is voor hen heel goed als u bijvoorbeeld dode bladeren wél in de tuin laat liggen, of in een hoekje bij elkaar harkt als schuilplek.

Meer weten over egels in de winter helpen? Kijk hier!

Bent u verzekerd tegen deze schade?

Woonverzekeringen (inboedel en opstal) dekken de meeste kosten voor leidingreparatie en gevolgschade. U moet wel kunnen bewijzen dat er geen nalatigheid (buitenkranen dicht, raam open laten staan, beroete schoorsteen) of achterstallig onderhoud (jaarlijkse controles) is. Als huurder moet u navraag doen bij uw verhuurder naar de verantwoordelijkheid.

Ook zijn er uitsluitingen die verschillen per verzekering, bijvoorbeeld voor grondwater dat omhoog komt en vochtdoorlating van muren. Om precies te weten wat gedekt is moet u uw eigen polisvoorwaarden bekijken.

Verzekeraars sturen bij schadeclaims een expert langs om de schade te beoordelen. Hij zal dit soort mogelijke nalatigheid altijd onderzoeken om te kijken of uw claim geldig is. Zorg dus goed voor uw huis en bewaar bonnen of foto’s van onderhoud dat u laat uitvoeren.

De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis & tuin voor voorwerpen die ‘aard- en nagelvast’ zitten. Oftewel: de dingen die je niet kunt meeverhuizen.

De inboedelverzekering dekt de schade aan alles wat u wel kunt meenemen naar een ander huis.

Brand, bliksem, vorst en storm vallen normaliter wel onder uw verzekering (bij uitgebreide dekking). Maar overstromingen en aardbevingen niet (worden bestempeld als ‘calamiteiten’).

De tuin is beperkt verzekerd bij schade door weersomstandigheden

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de volgende elementen van uw tuin: bomen, planten, struiken, terras, tuinmeubels, vlaggenstokken, was aan de waslijn en materialen opgeslagen in een tuinschuur (van zakken aarde tot aan de bromfiets). De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan o.a.: het woonhuis zelf en bijgebouwen (schuren) in de tuin. Schuttingen zijn veelal (maar niet altijd) meeverzekerd.

Maar schade aan tuin en tuinmeubilair is slechts onder beperkte omstandigheden verzekerd. Zo zult u bij brand wel schadevergoeding krijgen, maar bij een verzakt terras door regen niet en bij een omgewaaide schutting alleen bij een officiële storm.

Klik hier voor een volledig overzicht wat wel/niet verzekerd is aan uw tuin.

De auto op de oprit valt onder de autoverzekering

De auto op de oprit is niet verzekerd bij een woonverzekering, alleen bij de autoverzekering zelf. Dus als er een dakpan of boom op waait, heeft u ook hier de juiste verzekering voor nodig.

Als u alleen een WA-dekking heeft, is schade aan uw eigen auto niet vergoed. Bij ‘Beperkt Casco’ (WA+) vallen storm- en hagelschade binnen uw verzekering, bij Volledig Casco (All Risk) bent u tegen alle weersomstandigheden verzekerd.

Maak ook uw auto winterklaar

Ook uw boot winterklaar maken?

Heeft u een bootje dat ’s winters het water uit moet?  Lees dan hier onze tips en checklist om uw boot winterklaar te maken.

Energie bespaartips

In de winter verbruikt u meer energie. Wilt u weten welke maatregelen u kunt treffen om hoger verbruik in energie te beperken en dus te besparen op uw energierekening? Bekijk de Milieu Centraal energiebespaartest voor tips om energie te besparen in de winter.

Of lees ons artikel over energie besparen en verduurzamen (2022)

Heeft u vragen over uw verzekering, voorwaarden, onderhoud of over de preventietips? Neem contact op met onze verzekeringsadviseurs.

Maak uw woning winterklaar
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .