Klaar voor het vaarseizoen: onderhoud en bootverzekering

boot vaarklaar bron: shutterstockDe zon schijnt! Hoogste tijd om uw boot vaarklaar te maken en uw bootverzekering te controleren, zodat u dit seizoen weer optimaal kunt genieten van uw bijzondere bezit.

laatste update: mei 2021

Boot vaarklaar maken: noodzakelijk onderhoud

Voordat de boot het water weer in gaat, is er naast schoonmaak vaak ook onderhoud vereist. Of in ieder geval een controle op een aantal belangrijke punten voordat u er weer mee het water in gaat. We geven u graag een checklist.

Zelf uw boot vaarklaar maken?

Een boot heeft geen APK zoals een auto. U bent zelf er verantwoordelijk voor dat u goed voor uw boot zorgt. Toch eisen sommige verzekeringsmaatschappijen dat u een expert inschakelt bij bepaalde onderhoudswerkzaamheden. Controleer dus uw verzekeringspapieren voordat u aan de gang gaat.

Heeft u  ook de juiste papieren voor uw bootvakantie?

Checklist voordat uw boot weer in het water gaat

Als u de boot winterklaar heeft gemaakt bij het uit het water halen van uw boot, dan scheelt dat u in het voorjaar veel onderhoudswerk. Lees hier nog eens de checklist voor het winterklaar maken van uw boot. Evengoed zijn er altijd nog punten om na te lopen alvorens u de boot weer vaarklaar te water laat (helemaal als uw boot ’s winters in het water blijft liggen).

  • Controleer de motor. Controleer het oliepeil, koelvloeistof. Ververs de olie als u dat nog niet had gedaan en vervang de filters. Breng de V-snaren op spanning. Laat door een expert de impellor nakijken.
  • Controleer of de accu nog voldoende spanning heeft.
  • Controleer de antifouling laag onder uw boot. Zeker als uw boot voornamelijk in zout water ligt, is het belangrijk dat uw antifouling laag er nog goed op zit. Dit beschermt uw boot namelijk tegen aangroei.
  • Controleer de schroef, schroefas en saildrive. Bekijk of er niet teveel speling op de schroefas zit en of er geen beschadigingen zijn. Het manchet van de saildrive moet regelmatig worden vervangen. Hoe vaak verschilt per leverancier. Doe zelf een visuele check en agendeer wanneer de saildrive manchet vervangen moet worden.
  • Vervang de anodes als deze voor meer dan de helft zijn weggevreten. De anodes beschermen de metalen delen van uw boot tegen corrosie.
  • Controleer de lijnen, kikkers, lieren en stoppers. Maak alles goed schoon en check of alles nog soepel werkt.
  • Loop gas en elektriciteit na. Werkt de verlichting en andere elektrische apparatuur. Controleer of de gasslang niet lek is, en vervang deze sowieso elke 3 jaar.
  • Maak het dek en de romp goed schoon en controleer op lakbeschadigingen.
  • Boiler en leidingen vaarklaar maken. Als u bij het winterklaar maken uw leidingen allemaal heeft afgetapt kunt u deze nu weer aansluiten en klaar maken.
  • Controleer of uw apparatuur nog goed werkt. Uw navigatiesysteem, kompas, dieptemeter en het schakelpaneel.
  • Controleer uw gasinstallatie: zie hieronder voor meer informatie.
  • Controleer de bilgepomp. Vooral als uw boot in het water is blijven liggen heeft de bilgepomp waarschijnlijk flink werk moeten verrichten.
  • Controleer of er nog voldoende reddingsvesten aan boord zijn en of ze niet lek zijn.
  • Als alles weer lekker schoon en fris is, kunt u de kussens, het beddengoed, uw favoriete boeken en een goede fles wijn weer terug aan boord leggen.

Gasinstallaties: explosies en koolmonoxidevergiftiging

Explosies en koolmonoxidevergiftiging zijn ernstige zaken die helaas elk jaar weer voorkomen als gevolg van slecht onderhoud aan de gasinstallatie. Flessen propaangas en butaangas kunnen (hoofdzakelijk) om drie redenen ontploffen:

  • slecht verwisselde fles: doe dit altijd met je volle aandacht erbij
  • slechte aansluiting of montage : controleer regelmatig of alles goed zit
  • slechte en versleten onderdelen : ook dit is een kwestie van controleren & op tijd vervangen

Een vonkje is al genoeg. Dus dubbelcheck en neem geen risico’s!

Vergis u niet in hoeveel zuurstof er nodig is voor gas om volledig te verbranden. Laat altijd de kajuit open of een poort in de ruimte van de installatie, ook met regen, om te ventileren. Bij onvolledige verbranding ontstaat koolmonoxide.

Bron:  zeilen.nl – 10 aandachtspunten voor gas aan boord

Bootverzekering

Het A t/m Z Pakket Privé bevat scherp geprijsde bootverzekeringen met uitstekende dekking en voorwaarden. Als u al polissen in dit pakket heeft, dan is het bijsluiten van uw bootverzekering binnen dit pakket waarschijnlijk zeer voordelig voor u!

Wat verzekert u bij de boot?

Officieel is een bootverzekering niet verplicht. Toch raden wij sterk aan uw boot goed te verzekeren. Net als bij de auto kunt u kiezen tussen een WA-verzekering, een WA Beperkt Casco of een WA Volledig Casco bootverzekering. Controleer jaarlijks of u nog de meest voordelige verzekering heeft, de aanbiedingen veranderen nog wel eens. De WA-verzekering dekt alleen schade die u aan anderen toebrengt, niet schade aan uw eigen boot. WA beperkt casco en WA volledig casco (all risk) voorzien wel in een vergoeding voor uw eigen boot. Waarbij WA volledig casco de meest uitgebreide dekking geeft.

Op uw bootverzekering kunt u een ongevallen opvarenden bijsluiten, zodat u en uw passagiers verzekerd zijn voor een vast bedrag als u of uw opvarenden (blijvend) invalide raakt of overlijdt.

Is onze bootverzekering voor u de beste en goedkoopste bootverzekering? Dat berekent u eenvoudig zelf online:

Op de premie die u hier berekent, krijgt u extra korting als u meerdere verzekeringen binnen het A  t/m Z Pakket Privé heeft of sluit.

Schade aan uw boot

De WA-verzekering van uw boot geeft alleen dekking voor schade toegebracht aan anderen. Alleen met een WA-Volledig Casco bootverzekering kunt u schade claimen aan uw eigen bijzondere bezit.

Rechtsbijstandverzekering

Heeft u een verzekering voor rechtsbijstand met verkeersdekking? Deze verzekering geeft u juridische hulp bij een aanvaring en conflicten over onderhoud, aan- en verkoop van uw boot. Als u een losse verzekering heeft (dus niet de dekking die u bij een productverzekering bijsluit) dan is deze geldig voor alle (verkeers)situaties en voertuigen: voet, fiets, auto, caravan en boot. Voor het gehele gezin en in heel Europa.

Met deze verzekering hoeft u bij een schade zelf geen discussie te voeren over wiens schuld het is, dat laat u over aan experts. Dat is met name bij geschillen met bekenden, of in het buitenland met andere toeristen, erg prettig!

Lees hier alles over de rechtsbijstandverzekering verkeer.

Extra inboedelverzekering voor uw kostbaarheden

Zelfs met de beste verzekering is het heel vervelend als u slachtoffer wordt van inbraak of diefstal. Bovendien willen verzekeraars bij nalatigheid niet uitkeren. Let dus zelf goed op dat u het niet te gemakkelijk maakt.

Standaard is 20% van het verzekerd bedrag meeverzekerd aan spullen. Heeft u extra kostbaarheden aan boord, zoals bijvoorbeeld duikapparatuur, dan kunt u een extra inboedelverzekering bijsluiten.

Bewaar belangrijke papieren altijd veilig en het liefst ook een digitale kopie in bijvoorbeeld e-mail. Voor als u in het buitenland onverhoopt het verzekeringsbewijs nodig heeft bijvoorbeeld.

Meer informatie of verzekeringsadvies? Gebruik het formulier onder dit bericht om contact op te nemen.

Klaar voor het vaarseizoen: onderhoud en bootverzekering
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .