Starters op de woningmarkt

De woningmarkt staat onder spanning, heel woning kopend Nederland is in beweging. Woningen vliegen als warme broodjes soms zelfs boven de vraagprijs over de toonbank. De rente is nog steeds laag, dus een hypotheek is voordelig. Goed nieuws, zou je denken. Toch is er een specifieke groep op de huizenmarkt die het moeilijk heeft: starters.

Een opstapeling van nieuwe regelingen die gelden voor nieuwe hypotheken maakt het voor een starter moeilijk om aan een toereikende hypotheek te komen. Vaak is hulp van buitenaf nodig, en dat heeft niet iedereen beschikbaar. Toch zijn er ook voordelen. We zetten de uitdagingen en mogelijke oplossingen voor de starter op een rij:

Hypotheek voor starters: de uitdagingen

 1. Een starter heeft eigen geld nodig om de aankoopkosten te dragen. Een hypotheek krijgen kan maar tot maximaal 100% van de waarde van de woning. Zie artikel: huis kopen, sparen dus!
 2. De huizenmarkt is krap voor starters. Er wordt soms ruim boven de vraagprijs geboden voor starterswoningen. En dan kunnen veel starters het al niet meer betalen, laat staan financieren.
 3. Een starter zal bijna altijd maximaal moeten financieren.
 4. Een starter heeft nog geen eigen woning, dus geen mogelijke winst uit de woning die meegenomen kan worden.
 5. De hypotheek die een starter krijgt is een eenvoudige maar wel prijzige constructie. De hypotheek moet voor 100% annuïtair worden afgelost in 30 jaar. Anders krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Een financiering d.m.v. deze hypotheekvorm betekent in de praktijk dat de bruto maandlasten bijna het dubbele zijn van een aflossingsvrije hypotheek.
 6. Bijna altijd zijn er 2 inkomens nodig om een hypotheek te krijgen. Een starter alleen redt het vaak niet zonder hulp.
 7. Er worden steeds meer soorten kredieten opgenomen in het BKR die invloed hebben op de leencapaciteit. Ook telefoonkredieten boven de 250 euro staan in het BKR. Twijfelt u hoe uw vlag ervoor staat? Vraag dan tegen een kleine vergoeding via bkr.nl een BKR rapport aan. Dan weet u van tevoren of er nog zaken zijn die u moet oplossen voor u begint aan een hypotheek.

Hypotheek voor starters: de voordelen en mogelijke oplossingen

 1. De rente is nog steeds erg laag.
 2. Voor starters zijn advieskosten meestal lager dan voor een doorstromer, soms de helft lager. Dit is omdat de hypotheekconstructie eenvoudiger is voor starters dan voor doorstromers.
 3. Als u als starter onvoldoende eigen middelen heeft om de kosten te kunnen betalen die gepaard gaan met het kopen van een huis, kunt u hulp inroepen. Starters mogen bijvoorbeeld de hulp van hun ouders inroepen als de situatie het toelaat. Er mag belastingvrij maximaal € 106.671 (2022) als schenking van ouders naar kinderen gaan voor aankoop van woning.
 4. Als een schenking geen optie is, dan is een Familiehypotheek ook een mogelijkheid. Dan financieren de ouders de hypotheek voor het kind.
 5. Ouders kunnen kinderen ook helpen met een zogenaamde schenk-/leenconstructie. Hierbij wordt er een bedrag geleend aan de kinderen en de rentebetalingen geschonken aan de kinderen.

Tips voor starters

Over het algemeen hebben starters het dus moeilijk op de woningmarkt maar er zijn wel openingen te vinden. Zo kan een starter toch de woningmarkt betreden. Enkele tips voor als u binnenkort op zoek gaat naar een woning:

 1. Begin op tijd met sparen voor een eigen woning.
 2. Informeer van tevoren goed wat u kunt lenen – voordat u gaat bieden op een woning. Dan weet u waar uw bovengrens ligt, zodat u goed en snel kunt schakelen in de woningmarkt van nu.
 3. Kredieten kunnen flinke invloed hebben op hoeveel u aan hypotheek kunt krijgen. Zorg dat u uw kredieten zo veel mogelijk heeft teruggebracht of afgelost. Ook de DUO lening (studiefinanciering) telt mee. Een adviseur moet er naar vragen.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over uw persoonlijke situatie en zoekt u een passend advies? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Starters op de woningmarkt
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .