Straft de verzekering voor bellen achter het stuur?

De laatste update voor iPhone (iOS 11.01) bevat een nieuwe functie: ‘niet storen tijdens autorijden’. Wie dit aanzet krijgt tijdens het autorijden geen meldingen van zijn telefoon. Uiteraard met als doel om niet afgeleid te raken en veiliger te rijden.

**aanvulling 19 december 2017**
‘Appongeluk’ is uitgeroepen tot ‘woord van het jaar’ door VanDale.

Hoe werkt de ‘niet-storen-tijdens-autorijden’-functie?

De werking lijkt veel op die van de normale ‘niet storen’ functie die u handmatig kunt instellen tijdens bijvoorbeeld een concert of vergadering. Het mooie van deze speciale instelling is dat hij automatisch inschakelt wanneer uw auto verbinding maakt met uw iPhone via bluetooth en/of wanneer u aan het rijden bent. Handmatig inschakelen is ook mogelijk. En de navigatie werkt wel gewoon, als u daar gebruik van wilt maken.

De keuze tussen bluetooth, handmatig en automatisch maakt u de eerste keer dat u de functie inschakelt. Bij automatisch schakelt de functie in zodra de iPhone meet dat u met meer dan 20 km per uur voortbeweegt. Hij werkt dus ook op de brommer, scooter en e-bike!

Bang dat uw vrienden of relaties op antwoord zitten te wachten? U kunt via uw instellingen ook nog een automatisch antwoord op berichten instellen, dat via bijvoorbeeld WhatsApp wordt gestuurd wanneer u tijdens het rijden een bericht ontvangt. Dit stelt u in voor specifieke contactpersonen. Antwoord dit contact op dat bericht met het woord ‘urgent’, dan ontvangt u tóch een melding van uw telefoon.

Samsung biedt de vergelijkbare app ‘in-Traffic reply’ aan die tijdens het rijden berichtjes voor je beantwoordt. Die moet u wel zelf inschakelen. Voor Android  zijn zulke apps beschikbaar in de playstore.

Ongelukken vooral op tragere wegen

Maar liefst 25% van de ongelukken met auto’s in Nederland ontstaat door afleiding van de chauffeur door zijn/haar telefoon (bron: Veilig Verkeer Nederland). Met name op 80-kilometerwegen denken we met zijn allen dat een berichtje naar huis of het werk sturen ‘wel even kan’. Het is ook zó verleidelijk om als u iets hoort rinkelen ‘even’ te controleren wie het is en of het urgent is. Maar alleen die handeling leidt al teveel af van het autorijden, meer dan u zelf doorheeft.

Wij adviseren dan ook om de iPhone functie in te stellen op ‘automatisch’ zodat u niet kunt vergeten om uw meldingen uit te zetten bij het rijden.

Verzekeringen nu: gebruik mobiel valt onder ‘afleiding’

De politie schrijft een flinke boete uit als zij u betrappen met uw mobiel tijdens het autorijden.
En als u dan ook nog een ongeluk veroorzaakt wordt u door justitie flink bestraft.
Maar uw verzekering heeft (nog) geen middelen om u te bestraffen.

Het gebruik van uw mobiel achter het stuur staat niet expliciet in de clausules en uitsluitingen op verzekeringspolissen. Dat wil zeggen dat u zelfs als u door de politie wordt veroordeeld, u wel aanspraak kunt maken op uw verzekeringen voor uitkering van de (letsel- en blik)schade aan anderen.

Als het gebruik van uw mobiele telefoon in het strafrechtelijk onderzoek is bewezen als oorzaak van de schade, dan kan uw verzekeraar wel proberen de schade op u te verhalen. Dit is echter onduidelijk gebied, en lastig aantoonbaar.

Maar dat gaat misschien veranderen!

Appen en bellen gaan mogelijk onder ‘roekeloosheid’ vallen

In het Regeerakkoord van het huidig kabinet is expliciet aandacht besteed aan verkeersveiligheid. Niet specifiek aan gebruik van de mobiel, maar als groeiende factor in het aantal verkeersdoden en -ongelukken wordt deze wel geïmpliceerd. Ook wordt het gebruik van de mobiel expliciet benoemd in het Verkeersveiligheidsmanifest dat door het Kabinet wordt onderschreven.

Trouw meldde in 2017 dat er gewerkt wordt aan een nieuwe wet die appen en bellen in de auto gelijkstelt aan met drank of drugs op achter het stuur kruipen. Het is een nieuwe definitie van het begrip ‘roekeloosheid’ voor de wet. Dat maakt dat het gebruik van de mobiel niet alleen met geldboetes, maar ook met celstraf bestraft kan worden.

**aanvulling 29 november 2017**
De Overheid start in 2018 een campagne tegen appen tijdens het autorijden en een meerderheid van de Tweede Kamer is het erover eens om appen en bellen in de wet vast te leggen als roekeloos gedrag. Maar het is nog geen wet/werkelijkheid.

Verzekeringen straks: mobiel gebruik = geen uitkering van schade

Verzekeraars zien ook het aantal ongelukken stijgen en hoeveel schade zij moeten uitkeren vanwege gebruik van de mobiel in de auto. Zij bereiden achter de schermen hun eigen maatregelen voor.

U kunt erop rekenen dat polisvoorwaarden over enige tijd expliciete clausules zullen bevatten die het gebruik van de mobiele telefoon bestempelen als reden om uitkering van schade te weigeren en reden tot beëindiging van de verzekering.

Er zijn ook al verzekeringen die in plaats van slecht gedrag bestraffen, juist goed gedrag belonen: in ruil voor het gebruiken van een app die uw rijgedrag registreert en analyseert, krijgt u korting op uw premie.

Met een stok en een wortel, maar vooral met bewustzijn, proberen dus zowel de Overheid als brancheorganisaties als verzekeraars (en Apple!) om te zorgen dat iedereen

STOPT MET BELLEN EN APPEN TIJDENS HET RIJDEN.

Straft de verzekering voor bellen achter het stuur?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .