Prinsjesdag 2021 – de begroting voor 2022

bron: rijksoverheid.nl

Het zijn roerige tijden in Den Haag: de formatie van een nieuwe regering zit muurvast, maar de aarde draait door en zoals elk jaar is er weer een Prinsjesdag. Op Prinsjesdag geeft de regering de begroting voor het komende jaar.

Wat zijn hieruit de belangrijkste financiële onderwerpen waarover wij u kunnen adviseren?

Geen controversiële zaken

Het demissionaire kabinet mag alleen lopend beleid afhandelen en geen ‘controversiële zaken’ behandelen. De lijst met controversiële zaken is opgesteld door de (oude) Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Hierdoor zijn er geen grootse veranderingen voor 2021 op de nationale begroting.

Maar wat verandert er dan wel en wat betekent voor u? We zetten de geplande veranderingen voor u op een rij.

De belastingen

Als particulier betaalt u niet alleen belasting over uw inkomen maar ook over uw vermogen. Maar u heeft mogelijk ook recht op bepaalde heffingskortingen. Deze kortingen verlagen het bedrag waar u uiteindelijk belasting over betaalt.

We zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. De belastingtarieven voor particulieren worden in 2022 standaard geïndexeerd of aangepast.

Wat verandert er aan de inkomstenbelasting?

Het tarief voor het belastbaar inkomen uit werk en woning is een oplopend tarief met twee schijven. U gaat naar verhouding meer belasting betalen als uw inkomen hoger wordt.

De aanpassing die wordt doorgevoerd in 2021 is dat de grens wordt verhoogd naar € 69.398,- Dit betekent dat u vanaf een inkomen van € 69.398,- het toptarief betaalt van 49,50%. Dit is een gunstige verhoging van € 891,- (waarover u dus nog het lagere belastingtarief betaalt).

Wat verandert er aan de vermogensbelasting?

Over vermogen wordt belasting betaalt in box 3. Tot een bepaalde grens geldt echter een vrijstelling. Blijft uw vermogen binnen de vrijstelling, dan hoeft u geen vermogensbelasting te betalen.

In 2022 stijgt deze vrijstelling met € 650,- naar € 50.650,- en dat is gunstig voor u, want dan hoeft u over minder geld belasting te betalen. Daarbij daalt het fictieve rendement waardoor u lager wordt belast over het deel dat dat u wel moet betalen. Een gunstig effect wanneer u meer vermogen heeft dan € 50.650,-

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premies.

Drie hiervan verhogen ook het bedrag in uw voordeel: de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de ouderenkorting. Het betreft wel ‘tientjeswerk’, dus het zijn geen enorme bedragen.

Maar de Inkomensafhankelijke combinatiekorting (deze ontvangt u als u werkt én een kind heeft onder de 12 jaar) wordt juist flink verlaagd, met € 318,-. Dit is niet gunstig voor u. Als je het als een los feit bekijkt, tenminste want je krijgt er wel wat voor terug:

“Het kabinet stelt voor vanaf 1 januari 2022 de maximale Inkomensafhankelijke combinatiekorting met € 318 per jaar te verlagen. De overheid heeft namelijk eerder besloten dat ouders per 2 augustus 2022, 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald krijgen. De kosten hiervoor worden deels gecompenseerd met deze verlaging.”  Bron: rijksoverheid.nl

Koopkracht blijft ongeveer gelijk

Uit de cijfers trekken wij de conclusie dat de koopkracht voor u als consument in 2022 nauwelijks zal wijzigen. De hierboven genoemde belastingwijzigingen hebben een positief effect, maar de inflatie en hogere algemene lasten zullen dit effect teniet doen. Ook is de verwachting dat een stijging van het gemiddeld inkomen de koopkracht niet een positief zetje kan geven.

Woning en hypotheek

De regering wil ervoor zorgen dat minder belastingbetalers te maken krijgen met een verminderde hypotheekrenteaftrek. Dat doen ze door een aantal fiscale regels van elkaar los te trekken en te verbeteren. Deze verbetering geldt voor samenwoners die een woning aankopen en waarbij een van de onderstaande onderwerpen van toepassing is.

Het doel is een hypotheekaftrek over de gehele hypotheek realiseren, waardoor u lagere maandlasten heeft én meer kunt lenen.

De staatssecretaris wil losse regels maken over de volgende onderwerpen:
(let op! de regels bestaan al; ze worden alleen verbeterd)

  • De Eigenwoningreserve. Dit is het bedrag dat ontstaat uit de overwaarde als u uw Eigen Woning verkoopt. Dit bedrag beïnvloedt de hoogte van het bedrag waarover u rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek. Als u gaat samenwonen kan de Eigenwoningreserve van uw partner een negatief effect hebben op de renteaftrek.
  • De genoten hypotheekrenteaftrek. U heeft maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Indien u vóór 1 januari 2001 al de hypotheekrente fiscaal heeft afgetrokken, start de 30 jaarstermijn op 1 januari 2001. Als u gaat samenwonen kan het voorkomen dat u minder lang recht heeft op renteaftrek, dan wanneer u alleen een woning aankoopt.
  • De aflosstand van de annuïtaire hypotheek. De annuïteitenhypotheek moet in 30 jaar worden afgelost. Indien dit aflosschema niet wordt gevolgd, vervalt de renteaftrek. Elk jaar en ook bij de verkoop van uw woning wordt de aflosstand berekend. Als u samen een woning koopt met uw partner, kan door de aflosstand van uw partner een deel van de hypotheek in box 3 vallen (met andere woorden, u heeft dan geen renteaftrek).
  • De bestaande eigenwoningschuld. Deze schuld heeft u als u op 31 december 2012 een hypotheekschuld had. Per deze datum komt u alleen voor renteaftrek in aanmerking, indien u een annuïtaire hypotheek heeft. OF, en daarom is de bestaande eigenwoningschuld van belang, u had vóór 31 december 2012 al een hypotheekschuld waardoor u geen annuïtaire hypotheek heeft, maar wel de rente kan aftrekken. Ook hier geldt dat de bestaande eigenwoningschuld van uw partner de oorzaak kan zijn dat niet de gehele hypotheekrente kan worden afgetrokken.

Gunstig effect

Samenvattend betekent het verbeteren van uw situatie op één van de genoemde onderwerpen, een gunstig effect voor u. U heeft sneller/makkelijker recht op renteaftrek van de hypotheek. Precies zoals de regering voor ogen heeft.

Bent u op zoek naar een andere woning ? Onze adviseurs houden rekening met deze nieuwe regels die per 1 januari 2022 ingaan. Hierdoor heeft u lagere maandlasten en kunt u een hogere hypotheek krijgen. Laat u op tijd informeren, maak snel een afspraak met een van onze adviseurs.

Adviesgesprek aanvragen bij FDCBij de adviseurs van ons zusterbedrijf FDC kunt u terecht voor hypotheken & financiële planning.

Woningbezitters kunnen het klimaat verbeteren

Nederland werkt aan een systeem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. In 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De regering heeft voor 2022 € 7.000.000.000,- (7 miljard !) beschikbaar gesteld voor de vergroening van de Nederlandse economie. Dit geld wordt onder andere besteed aan verduurzaming van woningen en de industrie.

U als woningbezitter kunt ook wat doen aan een beter wereldklimaat. En als mooie bijkomstigheid verbetert u hiermee ook gelijk het klimaat binnen uw eigen woning en portemonnee! Denk hierbij aan een verlaging van uw energierekening of aan een lagere rente op uw hypotheek. En goed nieuws: bijna alle banken verstrekken aantrekkelijke hypotheken als het gaat om verduurzamen. Bij sommige banken kunt u zelfs extra budget aanvragen met soepele voorwaarden en ook nog eens de laagste rentes.

Vaak bespaart u met uw verduurzaming meer geld op de energierekening en kunt u gebruik maken van een lage rente. Hierdoor verdient u de investering voor de energiebesparende maatregelingen al binnen een aantal jaar terug. Zo let u en op het milieu en bespaart u geldt.

Lees meer over de voordelen van verduurzamen of maak direct een afspraak met een van onze adviseurs en bekijk samen hoe u een nieuwe hypotheek of uw bestaande hypotheek zo voordelig mogelijk kunt samenstellen.

Prinsjesdag 2021 – de begroting voor 2022
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .