Hoe verzekert u een oldtimer?

Een oude auto is niet per definitie een oldtimer. Niet voor de hobbyist, maar ook niet voor de verzekering. Als u een auto wilt verzekeren als oldtimer moet deze voldoen aan een combinatie van eisen en door diverse controles heen komen, voordat de verzekering verstrekt wordt.

Wanneer heeft u (in verzekeringstermen) een oldtimer?

  • Uw auto is 25 jaar of ouder en hoort bij een zogenaamde ‘merkenclub’;
  • Uw auto is een verzamelobject waarvan de huidige waarde de nieuwwaarde benadert of overstijgt;
  • U gebruikt uw auto uitsluitend incidenteel recreatief en hobbymatig;

Controle bij aanmelden voor verzekering
Of u in bezit bent van een echte oldtimer, wordt door verzekeraars scherp gecontroleerd voordat zij de polis verstrekken. Ook om de verzekering te behouden moet u door keuringen.

  • In de polis wordt een maximaal aantal kilometers per jaar vastgelegd welke de auto mag rijden;
  • Gebruik voor woon/werkverkeer en dagelijks gebruik zijn niet toegestaan, ook niet als het binnen de jaarkilometrage blijft;
  • Sommige verzekeraars eisen dat de auto gestald wordt in een overdekte ruimte welke afgesloten kan worden;
  • Auto’s jonger dan veertig jaar (vanaf bouwjaar 1970) die op diesel of LPG rijden worden extra gecontroleerd voordat zij als oldtimer aangemerkt worden;
  • Uw auto moet getaxeerd worden volgens de eisen van de FEHAC, door een gespecialiseerde taxateur aangesloten bij FEHAC, TMV of VRT. Het taxatierapport mag maximaal 6 maanden oud zijn wanneer u de verzekering aanvraagt en is maximaal 3 jaar geldig.

Als uw auto aan de eisen voldoet en door deze keuring komt, wordt deze verzekerd op basis van taxatiewaarde/vervangingswaarde. Dat wil zeggen dat u de waarde krijgt uitgekeerd van een auto die kwalitatief, qua staat en in ouderdom gelijkwaardig is.

Overweegt u een oldtimer te kopen of heeft u een auto die in aanmerking komt? Wij helpen u de best passende verzekering af te sluiten en desgewenst ook met de taxatie.

Hoe verzekert u een oldtimer?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .