Inzittendenverzekering. Waar dient deze voor en wanneer nodig?

Bij het afsluiten van uw autoverzekering heeft u de vraag ongetwijfeld gekregen: ‘Wilt u ook een inzittendenverzekering?’. Voor veel mensen is het onduidelijk wat deze aanvullende dekking op de autoverzekering precies inhoudt.  Maar hij is ons inziens heel belangrijk voor zowel passagiers als de bestuurder!

update: 2 april 2024

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering keert vergoeding uit als u of een inzittende van uw auto, letsel oploopt bij een auto-ongeval met uw auto.

Wat is letselschade?
Letselschade is alle gevolgschade van een ongeluk – medisch en psychisch. Bijvoorbeeld misgelopen inkomsten omdat u (tijdelijk) niet meer kan werken, revalidatie, of aanpassingen aan uw woning na een ernstig ongeluk. Uw zorgverzekering vergoedt wel medische kosten, maar houdt met de rest geen rekening.

Een inzittendendekking van uw autoverzekering vergoedt uw letselschade (en waardevolle spullen in de auto), ongeacht of de schade uw ‘schuld’ is of niet.

Onze adviseurs raden altijd aan dat u kiest voor de ‘schadeverzekering inzittenden’ (SVI) boven de ‘ongevallen inzittenden’ (OVI), die is iets duurder maar ook veel uitgebreider in dekking en ruimer in uitbetaling.

Waarom is een inzittendenverzekering nodig?

Vervoert u regelmatig personen, bijvoorbeeld in sportverband of vriend(innet)jes van uw kinderen, dan adviseren wij u om een inzittendenverzekering af te sluiten. Ondanks dat een deel van de schade ook via andere verzekeringen kan worden geclaimd.

Medische kosten van de inzittenden worden bijvoorbeeld ook via de zorgverzekering gedekt, en materiële schade kan in principe ook worden geclaimd via de WA-verzekering van de bestuurder (of tegenpartij indien die schuldig is). Maar vaak niet tot op dezelfde hoogte en niet bij elke oorzaak!

Verder is het een voordeel dat er geen discussie is over schuld en wiens verzekering moet uitkeren. Een discussie over de aansprakelijkheid kan het betaalproces behoorlijk vertragen. De inzittendenverzekering keert ook uit als er nog niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Als slachtoffer weet je gewoon dat je niet opdraait voor de kosten.

Inzittendendekking beschermt de bestuurder (WA niet)

Het grote voordeel van een inzittendenverzekering is dat u als bestuurder zelf ook verzekerd bent. Via de WA-verzekering is de meeste schade aan de inzittenden wel gedekt, maar niet die van de bestuurder. Uw eigen schade en letsel wordt dus wel gedekt via de inzittendenverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering of schade inzittendenverzekering

Er zijn twee soorten inzittendenverzekering, de ongevallen inzittenden- en de schade inzittendenverzekering.

Ongevallen inzittendenverzekering

Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit als u of een inzittende ten gevolge van een auto-ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt. Hoe hoog het werkelijke schadebedrag door het ongeluk is, doet er bij deze verzekering niet toe. Ook niet wie er schuld heeft aan het ongeval. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd zolang er aan de verzekeringsvoorwaarden is voldaan. Er zijn, afhankelijk van de verzekering, meerdere opties voor hoeveel er uitgekeerd wordt.

Bent u klant van Lancyr A t/m Z Pakket, dan heeft u gratis al een ongevallendekking tot €1.250 euro voor het gezin.

Schade inzittendenverzekering (geadviseerd!)

Een schade inzittendenverzekering keert de werkelijk geleden schade uit van bestuurder en inzittenden bij een ongeluk. Dit zijn niet alleen medische kosten en materiële schade, maar kan ook smartengeld zijn en uitvaartkosten in geval van overlijden. Net als bij de ongevallen inzittendenverzekering, maakt het ook bij de schade inzittendenverzekering niet uit wie er schuld heeft aan het ongeluk. De maximale hoogte van het verzekerde bedrag verschilt per verzekeraar, maar ligt meestal rond 1 miljoen euro.

Een schade inzittendenverzekering biedt een uitgebreidere dekking dan een ongevallen inzittendenverzekering. De werkelijke schade wordt vergoed in plaats van een vast bedrag, en ook materiële schade wordt vergoed in plaats van alleen een bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Wilt u een inzittendenverzekering toevoegen aan uw autoverzekering? Neem dan contact met ons op.

Inzittendenverzekering. Waar dient deze voor en wanneer nodig?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .