Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Lees hier wat u moet weten

Informatie Rechtsbijstandverzekering

Om de juiste rechtsbijstandverzekering af te sluiten, is het goed om de uitgangspunten, voorwaarden en termen te kennen die uw verzekeraar hanteert. Met deze begrippenlijst kunt u het aanbod aan rechtsbijstandverzekeringen beter beoordelen en vergelijken.

Soorten dekking:

Rechtsbijstandverzekeraars bieden verschillende soorten dekking aan. Bekijk goed welke dekking voor u relevant is. Over het algemeen zijn dat:

  • verkeer,
  • wonen,
  • werk en inkomen,
  • bemiddeling bij een echtscheiding.

Wachttijd:

De meeste rechtsbijstandverzekeraars hanteren een wachttijd voordat u een beroep kunt doen op uw rechtsbijstandverzekering. De reden hiervoor is dat de verzekeraar geen dekking biedt voor situaties die voorzienbaar zijn.

Zo heeft het geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten op het moment dat u wordt ontslagen, als het al maanden bekend was dat er een grote reorganisatie ging plaatsvinden. Informeer of  de rechtsbijstandverzekeraar wachttijden hanteert en hoe lang de wachttijd is.

Externe procedure(kosten):

Als u uw rechtsbijstandverzekering inschakelt, wordt u eerst geholpen door een van de (interne) juristen van de verzekeraar. Over het algemeen wordt een conflict ook opgelost door de (interne) juristen. Hier wordt geen maximale vergoeding voor gerekend.

Soms kan uw zaak zodanig complex zijn, dat er een externe partij wordt ingeschakeld. U kunt daarbij denken aan een advocaat met speciale kennis. Deze ‘externe’ kosten worden vaak vergoed tot een maximaal bedrag (bijvoorbeeld € 20.000,00). Alle kosten daarboven moet u zelf betalen.

Informeer bij de rechtsbijstandverzekeraar naar de maximale vergoeding voor een externe procedure.

Franchise / franchisebedrag:

Een rechtsbijstandverzekering biedt u juridisch advies en bijstand, maar niet als het bedrag waar het om gaat ‘te laag’ is. Dit wordt het franchisebedrag genoemd. Als u bijvoorbeeld een conflict heeft over een aankoop van € 50,00 en het franchisebedrag is € 150,00 dan neemt de rechtsbijstandverzekeraar uw verzoek niet in behandeling. Bekijk bij de rechtsbijstandverzekeraar hoe hoog het franchisebedrag is.

Wel of geen buitenlanddekking:

U kunt een conflict krijgen in het buitenland of met een buitenlandse tegenpartij. Of u ook een beroep kunt doen op uw rechtsbijstandverzekering hangt dan af van de dekking die u heeft afgesloten. De dekking ‘verkeer’ heeft over het algemeen wel een buitenlanddekking. Een conflict over uw vakantiehuis in het buitenland is vaak niet gedekt onder de dekking ‘wonen‘. Bekijk goed bij de rechtsbijstandverzekeraar of er sprake is van buitenlanddekking.

Heeft u al een rechtsbijstandverzekering?

Onze  financieel adviseurs staan voor u klaar om te beoordelen of u nog de juiste dekking(en) heeft afgesloten en of u elders beter verzekerd bent.

Heeft u nog geen rechtsbijstandverzekering?

Het is verstandig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voordat het kwaad is geschied. Zo komt u niet in problemen met de wachttijd.  Regel uw rechtsbijstandverzekering daarom vandaag nog. Bereken uw premie, vergelijk de voorwaarden en sluit direct de rechtsbijstandsverzekering af die bij u past.

Hieronder alle aandachtspunten op een rij:

  • Bekijk goed welke dekking voor u van toepassing is.
  • Informeer of  de rechtsbijstandverzekeraar wachttijden hanteert en hoe lang de wachttijd is.
  • Informeer bij de rechtsbijstandverzekeraar hoe hoog de maximale vergoeding is voor een externe procedure.
  • Bekijk bij de rechtsbijstandverzekeraar hoe hoog het franchisebedrag is.
  • Bekijk goed bij de rechtsbijstandverzekeraar of er sprake is van buitenlanddekking.

Wist u dat u met een A t/m Z Pakket tot 15% korting krijgt?

Uw rechtsbijstandverzekering maakt onderdeel uit van het A t/m Z Verzekeringspakket. Wilt u ook andere verzekeringen voordelig afsluiten? Selecteer deze verzekeringen, vergelijk het beste aanbod en voeg deze toe aan uw A t/m Z Verzekeringspakket. In dit pakket selecteert u per verzekering de beste verzekeraar voor uw situatie. U profiteert ook van aantrekkelijke kortingen op uw verzekeringspremies. Hoe meer verzekeringen u afsluit, hoe hoger de korting. Deze korting loopt op tot maar liefst 15%. Lees meer over alle voordelen van het A t/m Z Verzekeringspakket.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Lees hier wat u moet weten
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .