Schade door buitenspelende kinderen

schade door buitenspelende kinderenHet is natuurlijk heerlijk dat kinderen lekker buiten spelen, maar dit leidt ook wel eens tot ongelukken. Schade door buitenspelende kinderen komt geregeld voor. Een bal door de ruit, een kinderfiets tegen een geparkeerde auto, het buurmeisje dat per ongeluk de space scooter van je dochter stukmaakt…

In de meeste schadegevallen met kinderen en spullen van andere mensen moet u aankloppen bij de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Andere lees suggesties:

schade aan smartphone en laptop   |   schade door en aan huisdieren  |  schade en diefstal in de tuin

laatste update: april 2024

Heeft uw kind schade veroorzaakt?

U kunt schade veroorzaakt door uw buitenspelende kinderen vergoed krijgen via uw aansprakelijkheidsverzekering. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u deze ‘AVP’ gesloten heeft en daarbij ook gezinsdekking heeft. Controleer dat nu vast, want bijna elke ouder krijgt wel eens te maken met een ongelukje door zijn of haar kind!

Zo ja, zal de schade bij kinderen onder de 14 altijd uitgekeerd worden en boven de 14 ook zolang u kunt aantonen dat er geen opzet is. Zie voor uitleg hierover ons artikel ‘Schade door kinderen’. Het maakt niet uit of de schade is aan de auto van de buren, of zijn tuin/woning, of aan spullen van een vriendje – schakel altijd de aansprakelijkheidsverzekering in.

Bent u bij iemand anders thuis op bezoek en is de schade in hun woning of tuin?

Schakel dan als eerst de woonverzekering van de woningeigenaar in. Bij de schademelding vermeldt hij/zij dan uw kind als veroorzaker van de schade. Gasten en logées vallen in principe onder de dekking van de woonverzekering van de woningeigenaar. Tenzij deze verzekering met een ander antwoord komt.

Is er schade door een kind veroorzaakt aan úw woning, eigendommen of auto?

Als u weet wie het veroorzaakt heeft, dan moet u hen aansprakelijk stellen. De schade wordt dan uitgekeerd vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Wilt of kunt u dat niet in goed overleg met de veroorzaker, dan schakelt u uw rechtsbijstandverzekering in om diegene aansprakelijk te stellen.

Schade opgelopen in het verkeer

Met een rechtsbijstandverzekering module Verkeer zijn u en uw gezin verzekerd voor conflicten na ongelukken met iedere vorm van deelname aan het verkeer. Dus of u nu met de auto, bus, motor of brommer aan het verkeer deelneemt, of als fietser of voetganger – na een ongeluk kan uw rechtsbijstand u helpen om uit te zoeken wie de herstelkosten / letselkosten moet betalen.

Let op: we bedoelen dan een rechtsbijstandverzekering met de module Verkeer – niet een autoverzekering die een module rechtsbijstand heeft! Die laatste dekt alleen rechtsbijstand voor de auto. De eerste (rechtsbijstand)verzekering gaat veel verder.

Weet u niet precies wie de schade heeft toegebracht?

Waren er meerdere kinderen betrokken bij de schade en is het niet duidelijk wie van hen de schade heeft aangericht? Bijvoorbeeld omdat ze allemaal ontkennen of het zelf niet weten? Als de kinderen boven de 14 zijn, dan kunt u hen als groep aansprakelijk stellen. Dat heet groepsaansprakelijkheid. Zolang u de gegevens van een van de jongeren heeft, kunt u hem of zijn ouders hoofdelijk aansprakelijk stellen met daarbij op uw schadeformulier de omschrijving van de toedracht. Het is dan aan deze jongere om te zorgen dat eventueel zijn/haar vrienden ook een deel van de schade op zich nemen. Die last ligt niet bij u.

Juridisch en bij de verzekering kan groepsaansprakelijkheid nogal eens een getouwtrek worden. Schakel uw adviseur altijd in voor advies als u hiermee te maken krijgt.

Onder de 14 jaar geldt de regeling voor groepsaansprakelijkheid niet. Als ouder van een jonger kind kunt u alleen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kind ‘echt en bewezen’ heeft veroorzaakt.

Weet u helemaal niet wie de schade heeft toegebracht?

Zoek dan contact met uw eigen auto- of inboedelverzekering, afhankelijk van waar u schade aan heeft. De kans op vergoeding is helaas klein, omdat er geen duidelijke oorzaak & veroorzaker zijn.

Is uw schade ontstaan door een ander motorvoertuig maar u weet verder niks van de tegenpartij dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade door buitenspelende kinderen opgelopen?

  • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
  • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
  • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade door buitenspelende kinderen wilt melden.

Schade door buitenspelende kinderen
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .