Veranderingen zorg basisverzekering 2017

basisverzekering zorg source: freeimages.com/adynaOf u nu woont of alleen werkt in Nederland, u bent wettelijk verplicht om een basisverzekering zorg te hebben. Een basisverzekering zorg dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Bovenop de basisverzekering zorg kan iedereen zich nog (vrijwillig) aanvullend verzekeren voor de kosten die niet in het basispakket vallen.

De dekking van de basisverzekering zorg wordt vastgesteld door de Overheid en kan elk jaar veranderen. Naast de dekking verandert ook elk jaar de premie. Dus ook dit jaar gaan we massaal herbepalen bij wie we onze zorg gaan verzekeren.

Uitbreiding basisverzekering

Dit jaar zijn er uitbreidingen met vergoeding voor:

  • – operatie van het bovenooglid (als u door een slap of verlamd bovenooglid nauwelijks nog kunt zien);
  • – plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben;
  • – medisch noodzakelijke besnijdenis;
  • – fysiotherapie / oefentherapie voor patiënten met etalagebenen (pijn door vernauwde bloedvaten in de benen). De vergoeding is maximaal 37 behandelingen, inclusief de eerste 20 behandelingen.
  • – een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen. Zij kunnen daarvoor tot hun 23e (dat was tot hun 18e) een implantaat krijgen. Als voorwaarde geldt dat de tanden door een afwijking ontbreken of door een ongeval verloren zijn gegaan;
  • – opvang en zorg als u om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kunt wonen. Dit heet eerstelijnsverblijf. Bijvoorbeeld na een behandeling in het ziekenhuis. Het kabinet reserveert hiervoor € 33 miljoen extra.

Hoogte verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico in 2017 blijft € 385, net als in 2016.

Vrijstelling eigen risico

Zorgverzekeraars hebben al de mogelijkheid om  vrijstelling te geven voor het eigen risico voor bepaalde  gezondheidsprogramma’s. Bijvoorbeeld programma’s voor diabetes en depressie. U hoeft  geen eigen risico te betalen als u zo’n programma volgt.

Na 1 januari 2017 krijgen zorgverzekeraars meer vrijheid om deze vrijstelling ook bij andere programma’s toe te passen. Het gaat dan om dieetpreparaten of programma’s die gezondheidsproblemen moeten voorkomen. Zorgverzekeraars mogen zelf beslissen of ze het eigen risico voor deze propgramma’s wel of niet in rekening brengen.

NIPT-test

Vanaf april 2017 kan iedere zwangere die dat wil meteen kiezen voor de NIPT. De NIPT is een test die screent op het syndroom van Down, Edwards en Patau. Sinds april 2014 kunnen vrouwen al voor de NIPT kiezen als sprake is van een verhoogde kans die blijkt uit de combinatietest.

In 2017 wordt de NIPT gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling. Van de zwangere vrouw wordt een eigen betaling van € 175,- gevraagd. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan de kosten van de combinatietest die nu ook voor rekening van de zwangere vrouw komt.

Eigen bijdrage voor kunstgebit op implantaten

Vanaf 2017 verandert de berekening van de eigen bijdrage voor een implantaatgedragen kunstgebit. Dat is een kunstgebit dat met kunstwortels (implantaten) in de mond is bevestigd. Hierdoor zijn de eigen bijdragen voor deze duurdere en ‘gewone’ kunstgebitten beter op elkaar afgestemd.

Eigen bijdrage voor gewone kunstgebitten

Voor een kunstgebit voor de onderkaak betaalt u in 2017 een eigen bijdrage 10% van de kosten. Voor de bovenkaak een eigen bijdrage van 8%. Tot 2017 geldt een vaste eigen bijdrage van € 125.

Voor reparatie van een kunstgebit geldt in 2017 eigen bijdrage van 10%.

Veranderingen zorg basisverzekering 2017
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .