Seniorenhypotheek, wat zijn uw opties?

Senioren en hypotheek

U bent op leeftijd en wil een hypothecaire lening afsluiten. De banken werken niet mee als uw financiële situatie afwijkt. U heeft als senior behoefte aan maatwerk. In veel gevallen is er sprake van overwaarde en van stabiele inkomsten en uitgaven. De overwaarde kunt u opnemen door middel van een opeet-hypotheek.

Het naderend pensioen (en wellicht lager inkomen) speelt al een rol vanaf 57-jarige leeftijd. Hierdoor wordt u beperkt in de maximale hypotheeksom. De mogelijkheid bestaat om uw huidige inkomen aan te vullen met inkomen uit vermogen. Het inkomen uit vermogen is 3% van het vrij besteedbaar vermogen. Deze aanvulling kan een rol spelen bij de onder punt 1 genoemde oplossing, namelijk het tijdelijk versneld aflossen van de hypotheek.

Wij kunnen u de volgende oplossingen aanbieden voor senioren met een hypotheek:

1. U bent enkele jaren voor uw pensioen en wilt een deel van de hypotheek versneld aflossen

U koopt een woning en u nadert uw pensioen. U wilt tot uw pensioendatum een deel van de hypotheek versnelt aflossen om tijdens uw pensioen niet in financiële problemen te komen. Dit is verstandig. De bank wil alleen niet altijd meewerken, omdat de maandlast tot pensioendatum te hoog wordt. Op basis van een ‘explain’ van één van onze adviseurs vragen wij de hypotheek voor u aan. Hierbij maken wij ook gebruik van eventueel aanwezig vermogen.

2. Pensioengat

Het AOW-gat ontstaat wanneer één van de partners wel en de andere nog geen AOW ontvangt. Ditzelfde geldt voor verschil met ingangsdatum pensioen en AOW. U heeft een kortere periode een lager inkomen. Dit lagere inkomen kan voor deze periode opgevangen worden door spaargeld. De meeste banken vinden deze financiële posities afdoende om een hypotheek te verstrekken op basis van het hogere inkomen.

3. Recht op aflossingsvrije hypotheek voor senioren

In veel gevallen is een deel van uw hypotheek aflossingsvrij. U mag de rente fiscaal aftrekken als dit deel al bestond vóór 2013. Als u een nieuwe woning koopt, mag u dit deel meenemen. Hierdoor lost u minder af, maar zijn de maandlasten wel lager. Op basis van een ‘explain’ gaat de bank akkoord om uit te gaan van deze lagere lasten, waardoor u een hogere hypotheek krijgt.
Als senior heeft u dus vaak geen standaard hypotheekaanvraag. Wij helpen u graag bij de aanvraag van de hypotheek en de aankoop van de gewenste (senioren) woning.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Serviceteam

Lancyr Serviceteam

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .