Home » Prive » Scooterverzekering

Heb je een scooter of bromfiets die niet harder gaat dan 45 km/u (gele of blauwe kentekenplaat)? Voor elk motorvoertuig moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Dat is wettelijk verplicht om ermee te mogen rijden.

Voor welke scooters sluit je een bromfietsverzekering?

Eigenlijk is ‘scooter’ de verzamelnaam voor alle motorrijtuigen op twee wielen. Een bromfietsverzekering sluit je af voor degenen met een gele of blauwe kentekenplaat, die niet harder gaan (mogen) dan 45 km/u. Denk dus aan je brommer, snorfiets of speed pedelec. Op een gewone ebike en fatbike heb je deze verplichting (nog) niet.

Het doel van een bromfietsverzekering is simpel: je beschermen tegen de kosten van schade en letsel die je met je scooter aan anderen veroorzaakt. En wil je ook je eigen voertuig beschermen? Dan zijn er aanvullende opties.

Welke dekking past bij mijn scooter?

Dit hangt af van de waarde van je scooter, hoe vaak je rijdt en waar je parkeert. Een oudere brommer kan vaak volstaan met alleen WA-dekking, terwijl een nieuwe scooter beter beschermd is met Allrisk.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

De WA-verzekering is verplicht en dekt de schade die je met jouw scooter veroorzaakt aan anderen of andermans eigendommen. Denk aan schade aan een geparkeerde auto of als je een fietser verwondt. Zonder deze verzekering mag je de weg niet op. Alleen deze dekking nemen is het goedkoopst, maar voor diefstal of schade aan je eigen brommer draai je dan zelf op.

Beperkt Casco (WA+ beperkt casco)

Wil je meer zekerheid? Met deze dekking ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen scooter door:

  • Diefstal of poging tot diefstal
  • Brand of ontploffing
  • Storm, hagel en andere natuurschade

Allrisk (WA+ volledig casco)

Voor maximale bescherming kies je een Allrisk-verzekering. Hierbij ben je ook verzekerd voor schade die je zelf aan je scooter veroorzaakt, bijvoorbeeld bij een valpartij of botsing. Dit is vooral interessant als je een nieuwe of dure scooter hebt.

Aanvullende verzekeringen voor je scooter

Naast de basisdekkingen kun je jouw bromfietsverzekering uitbreiden met handige opties:

  • Ongevallen opzittendenverzekering: Keert een vast bedrag uit als jij door een ongeluk invalide raakt of overlijdt.
  • Schadeverzekering voor opzittenden: Vergoedt de werkelijke schade (zoals medische kosten) voor jou en je passagier bij een ongeval.
  • Rechtsbijstandverzekering verkeer: Geeft je juridische hulp bij conflicten over bijvoorbeeld aansprakelijkheid na een aanrijding.
  • Accessoire dekking: Beschermt extra’s zoals een windscherm of speciale helm tegen schade of diefstal.

Welke bromfietsverzekering kan je via Lancyr sluiten?

Als je via ons een bromfietsverzekering sluit, kijken we samen welke het beste bij jou past. Wij kunnen je scooterverzekering voor je sluiten bij Nationale Nederlanden en ASR. Als je al andere verzekeringen via Lancyr hebt lopen, maken we graag een offerte op maat voor je.

We raden je aan bromfietsverzekeringen goed te vergelijken. Er is nogal verschil in prijs tussen de verschillende aanbieders ervan. Het maakt ook veel uit wat voor scooter je hebt: een Vespa verzekeren is bijvoorbeeld veel duurder dan een onbekender merk. Een onervaren 16 of 17 jarige is ook meer geld kwijt dan een oudere, meer ervaren bestuurder.

Neem contact met ons op voor een offerte op maat

Veelgestelde vragen over de bromfietsverzekering

Een goed slot is verplicht door je verzekering

Een ART-goedgekeurd slot is vaak verplicht bij een diefstaldekking. Zonder zo’n slot kan de verzekeraar bij diefstal weigeren uit te keren. Zorg dat je het slot correct gebruikt en bewaar altijd de aankoopbon.

Ben ik verzekerd als mijn scooter is opgevoerd?

Nee, een opgevoerde scooter is niet verzekerd. Als bij een schadeclaim blijkt dat jouw bromfiets harder kan dan toegestaan, kan de verzekeraar de schade niet vergoeden. Ook riskeer je een flinke boete.

Kan ik als minderjarige een bromfietsverzekering afsluiten?

Ja, vanaf je 16e kan je zelf een bromfietsverzekering sluiten, maar niet bij alle verzekeraars. Bij veel bekende merken moeten je ouders of voogd moeten dit voor je doen. De scooter moet dan ook op hun naam geregistreerd staan.

Wat gebeurt er als ik zonder verzekering rijd?

Rijden zonder verzekering is strafbaar. Je riskeert een hoge boete en moet zelf alle schade vergoeden bij een ongeval. Daarnaast krijg je een registratie als onverzekerd voertuig, wat invloed kan hebben op toekomstige verzekeringen.

Bereken je premie

Binnen 5 minuten kun je de weg op