BTW op zonnepanelen afgeschaft voor particulieren

Het Kabinet heeft bekend gemaakt om vanaf 1 januari 2023 de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op en bij woningen terug te brengen naar nul. Het verduurzamen van de woning wordt daarmee weer iets gemakkelijker gemaakt.

Nu: eerst betalen, dan terugvragen

Als u zonnepanelen voor uw woning aanschaft en laat installeren dan moet u over de prijs van aanschaf en installatie btw (21%) betalen. Als particulier kunt u deze btw via een ingewikkelde administratieve procedure terugkrijgen van de fiscus. Voorwaarde om de betaalde btw over de aanschaf en installatie terug te krijgen is, dat de particulier zich bij de belastingdienst (ook) laat registreren als ondernemer. Dit levert zowel voor de belastingdienst als voor de particulier een hoop administratief werk op.

Straks: gelijk geen BTW betalen

Met ingang van 1 januari 2023 wordt over de levering van zonnepanelen én de installatie daarvan, voor zover het gaat om zonnepanelen op woningen (daken) of bij woningen (geplaatst op de grond) geen btw meer geheven. Wat je niet hoeft te betalen, hoef je uiteraard ook niet terug te vragen. Een simpele oplossing die iedereen heel veel werk bespaart.

Wat kosten zonnepanelen en wat levert het op?

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden: de laatste 10 jaar is de prijs met zo’n 37 procent gedaald. De prijzen dalen op dit moment minder snel dan in de afgelopen jaren.

Hoewel er natuurlijk prijsverschillen zijn kosten 10 zonnepanelen zonder btw globaal genomen € 4.500,-. Daarmee kunt u per jaar ongeveer 3.200 KW aan stroom opwekken. In ongeveer 7 jaar heeft u daarmee uw investering terugverdiend. Investeren in zonnepanelen levert daarmee een rendement van 3,9 %. Dat is uiteraard veel meer dan u nu over uw spaargeld ontvangt.

Eigen geld of lenen

De financiering van zonnepanelen kan met eigen geld, maar alleen als u een goede spaarbuffer overhoudt voor onverwachte uitgaven (zoals een kapotte wasmachine of auto). Een andere vorm van financiering is het verhogen van uw hypotheek. Sommige banken maken dit voor hun hypotheekklanten erg gemakkelijk, dus dat is een goede optie.

Een andere optie is een persoonlijke lening. Voor relatief kleinere investeringen leidt deze tot lage kosten.

Wilt u weten wat voor u een passende financiering is om zonnepanelen op of bij uw woning te plaatsen? Neem dan contact met onze adviseurs op. Wij kijken dan samen wat voor u een goede oplossing is.

Voor financieel advies brengen wij u in contact met de adviseurs van ons zusterbedrijf FDC.

.

BTW op zonnepanelen afgeschaft voor particulieren
Aantal stemmen: 9 Gemiddelde score: 4.6

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .