
Auto privé of zakelijk? (keuzehulp)
Ben jij ZZP’er of DGA en overweeg je een nieuwe auto aan te schaffen? Dan komt er een belangrijke keuze op je af: zet je de auto op de zaak of koop je hem privé? Dit is een keuze die invloed heeft op je belastingaangifte, aftrekposten en bijtelling. Om het overzichtelijk te houden, kun je jezelf de volgende drie vragen stellen:
1. Ga ik de auto volledig zakelijk gebruiken of ook privé?
Als je de auto volledig zakelijk gaat gebruiken, is het meestal voordeliger om de auto op de zaak aan te schaffen. Je betaalt dan geen bijtelling voor privégebruik, wat je flink wat geld kan besparen. Vergeet niet dat je een ‘verklaring geen privégebruik auto’ moet indienen en een sluitende rittenadministratie bij moet houden.
2. Koop ik een nieuwe auto of een oudere occasion?
Hoe nieuwer de auto, hoe aantrekkelijker het is om de auto op de zaak te zetten. Bij een nieuwe auto kun je de btw op de aankoopprijs terugvorderen bij de Belastingdienst, en daarnaast kun je jaarlijks afschrijven, wat zorgt voor een mooie aftrekpost.
Een oudere auto op de zaak zetten is vaak minder voordelig, maar Youngtimers – auto’s die 15 jaar of ouder zijn – kunnen een uitzondering zijn. Voor deze auto’s geldt een bijtellingsregeling van 35% over de dagwaarde. Is de dagwaarde laag? Dan kan het wel eens voordelig zijn om deze oudere auto op de zaak te zetten.
3. Ga ik voor een elektrische auto?
De overheid steunt de aanschaf van elektrische auto’s met een lagere bijtelling van 17% (aanschaf in 2025) over de cataloguswaarde tot een bepaalde drempel (boven deze drempel geldt het reguliere bijtellingstarief van 22%). Daarnaast kun je soms profiteren van de milieu-investeringsaftrek (MIA), maar let op: dit percentage varieert jaarlijks. Elektrische auto’s kunnen in aanschaf duurder zijn, maar met deze belastingvoordelen kan het zeker een slimme zet zijn.
Voordelen van een auto van de zaak
Bij de aanschaf van een nieuwe auto kun je de btw op de aankoopprijs terugvorderen. Ook kun je de volgende kosten aftrekken:
- Afschrijving
- Wegenbelasting
- Autoverzekering
- Brandstof
- Onderhoud, autobanden, vloeistoffen
- Parkeerkosten
Bijtelling voor privégebruik van de auto
Als je de auto van de zaak ook privé gebruikt en meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen. De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde, inclusief accessoires, bpm en btw. De bijtellingstarieven voor 2025 zijn als volgt:
- Standaard auto: 22% over de cataloguswaarde
- Volledig elektrische auto: 17% over de cataloguswaarde tot een bepaalde drempel (boven deze drempel 22%)
- Youngtimer: 35% over de dagwaarde
BTW-afdracht over privégebruik van de auto van de zaak
Naast de bijtelling voor het inkomen moet je ook btw over het privégebruik van de auto verantwoorden. Dit kan op twee manieren:
- Je betaalt btw over het werkelijke privégebruik (aan de hand van een rittenadministratie).
- Of je betaalt een vast percentage van 2,7% over de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. Dit percentage kan jaarlijks veranderen, dus het is verstandig om altijd de actuele cijfers bij de Belastingdienst te checken.
Alternatief: auto privé kopen en zakelijke kilometers declareren
Gebruik je jouw privéauto voor zakelijke ritten? Dan kun je de zakelijk gereden kilometers declareren tegen € 0,23 per kilometer (vanaf 2024). Het is belangrijk om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. Daarnaast kun je de btw op onderhoud, reparatie en brandstof aftrekken, op basis van de verhouding tussen zakelijke en privé gereden kilometers.
Kopen of leasen?
Het kopen van een auto is een goede optie als je de auto in één keer kunt betalen. Maar lease kan interessant zijn als je liever geld beschikbaar houdt voor andere belangrijke investeringen. Met lease weet je precies waar je aan toe bent door het vaste maandbedrag, en je hebt geen omkijken naar onderhoud. Daarnaast rij je bij lease ook regelmatig in een nieuwe auto.
Zakelijke auto verzekeren
Koop je een auto voor de zaak? Dan moet je deze ook zakelijk verzekeren. Als je bedrijf btw-plichtig is, kun je de auto exclusief btw verzekeren. Dit betekent dat de verzekeringspremie exclusief btw wordt berekend én een lagere premie. Let wel op: de assurantiebelasting is niet aftrekbaar en kan niet worden verrekend. In geval van schade wordt de schade exclusief btw uitgekeerd.
Deze tekst houdt rekening met de actuele belastingregels en biedt je een helder overzicht van de voordelen en overwegingen bij het kiezen tussen privé of zakelijk aanschaffen van een auto. Zo kun jij de juiste keuze maken voor jouw situatie, met alles in de hand.