Alles over schadevrije jaren en de autoverzekering

Wat zijn schadevrije jaren? (in het kort)

 • Schadevrije jaren zijn de jaren waarin u een autoverzekering had op uw naam en geen schuld of niet verhaalbare schade heeft geclaimd.
 • Schadevrije jaren tellen per persoon, niet per auto.
 • Als u langer dan 3 jaar geen autoverzekering heeft gehad, vervallen uw schadevrije jaren.
 • Als u meerdere auto’s heeft, bouwt u per voertuig apart schadevrije jaren op.
  Zie hiervoor ook “2e gezinsauto”.
 • Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting u krijgt op de autoverzekering. Dit loopt op tot wel 80% korting op de premie

Hoe worden schadevrije jaren berekend?

Sinds 01-01-2016 moeten alle verzekeraars op dezelfde wijze omgaan met schadevrije jaren. Schadevrije jaren bouwt u op tijdens de periode dat uw autoverzekering loopt. Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op.

Als er wel een schade is geclaimd dan gaat u 5 schadevrije jaren achteruit per de eerstvolgende contractsdatum van uw verzekering.

Er geldt een maximum van 15 jaar. Dit betekent dat als u bijvoorbeeld 18 schadevrije jaren heeft dat u na 1 schade terugvalt naar 10 schadevrije jaren.

Het is ook mogelijk om een negatief aantal schadevrije jaren te hebben. Als u bijvoorbeeld 2 schadevrije jaren heeft, dan valt u bij 1 schade terug naar -/- 3 schadevrije jaren. Bij minjaren is acceptatie bij de meeste verzekeraars niet mogelijk.

U heeft de mogelijkheid om een uitgekeerde schade voor eigen rekening te nemen.Als het gehele schadebedrag is terug ontvangen, worden de schadevrije jaren hersteld. Dit kan meestal tot 1 jaar na de schade, ook met terugwerkende kracht. Of dit voor uw verzekering geldt, kunt u navragen bij de verzekeraar.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Schadevrije jaren en autoverzekering afsluiten

 • Bij aanvang/aanvraag vult u zelf de schadevrije jaren in die u tot nu toe heeft opgebouwd. U bent zelf verantwoordelijk om dit goed door te geven!
  Bij twijfel, vraag het juiste aantal jaren op bij uw laatste verzekeraar.
 • Uw vorige verzekeraar plaatst na beëindiging uw opgebouwde schadevrije jaren in Roy-Data. Onze verzekeraar zoekt de schadevrije jaren daarna op in de database van Roy-data.
 • Klopt uw opgave niet, of worden er geen schadevrije jaren gevonden in Roy-data? Dan worden de jaren en de premie (met terugwerkende kracht!) aangepast.
 • Klopt de informatie in Roy-data volgens u niet? Neem dan contact op met uw vorige verzekeraar. Die kan het juiste aantal schadevrije jaren in Roy-data zetten.
 • Is uw aantal schadevrije jaren negatief (minder dan 0)? Dan wordt uw verzekeringsaanvraag bij Lancyr en een aantal andere verzekeraars helaas niet geaccepteerd.

Wat is Roy-data?

Alle autoverzekeraars van Nederland registreren het aantal schadevrije jaren in een centrale database. Die database heet Roy-data. Hier worden schadevrije Jaren van auto’s en motoren bijgehouden.

Na het beëindigen van een verzekering, worden de jaren in Roy-data geregistreerd. Op deze manier kunt u de jaren meenemen naar een nieuwe verzekeraar. Alleen jaren die in Roy-data staan kunnen gebruikt worden door uw verzekeraar.

Heeft u een leaseauto, een auto van de zaak of in het buitenland gereden? Dan staan de jaren niet in Roy-data en dient u een schriftelijke verklaring te overleggen. De verzekeraar bepaald per geval of en hoeveel er jaren worden toegekend. Werkgeversverklaringen worden niet geaccepteerd.

Schadevrije jaren overdragenbij lease, scheiding of overlijden

Schadevrije jaren opvragen Roy-data door verzekeraar

Bij aanvang van een auto- of motorverzekering worden de schadevrije jaren in Roy-data door de verzekeraar in gebruik genomen.

 • Indien de jaren niet worden gevonden, wordt enkele weken later nogmaals een bevraging gedaan. Mochten uw jaren niet zijn gevonden, dan zullen de jaren worden aangepast naar 0 jaar waardoor de premie hoger wordt. Soms wordt een verzekering beëindigd indien acceptatie alleen mogelijk is bij minimaal 1 schadevrij jaar.
 • Indien er afwijkende schadevrije jaren worden gevonden, zal de polis worden aangepast. Bijvoorbeeld als u 8 schadevrije jaren heeft opgegeven en er slechts 5 schadevrije jaren worden gevonden.
 • Indien er minjaren worden gevonden in plaats van 0 of meer, dan zal de polis worden beëindigd. Bij Lancyr zijn minjaren niet acceptabel.

Schadevrije jaren zelf opvragen Roy-data

Schadevrije jaren worden alleen bij beëindiging in Roy-data gezet. U dient de verzekering dus te hebben opgezegd. U kunt de opgebouwde schadevrije jaren dan zelf ook opvragen bij Roy-data. Het opvragen van gegevens kan soms vrij lang duren. Dit komt omdat verzekeraars 28 dagen de tijd hebben om de jaren door te geven aan Roy-data.

Wilt u uw schadevrije jaren in Roy-data inzien? U kunt een aanvraag indienen middels het inzagerecht formulier op de website van Stichting EPS (legitimatiebewijs verplicht) : https://www.seps.nl/roy-data/inzagerecht-formulier/

Tweede gezinsauto en schadevrije jaren

Veel Nederlandse huishoudens hebben twee auto’s. Alleen mogen de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd officieel slechts bij één auto worden gebruikt. U moet voor deze tweede auto dus opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren en dus premiekorting op de autoverzekering.

U kunt gebruik maken van de tweede gezinsauto regeling, dan krijgt u op de tweede auto dezelfde korting krijgen als op de eerste auto met een maximum va 80%. Deze regeling geldt niet voor bestuurders jonger dan 24 jaar en/of de afgelopen twee jaar een schade hebben gehad.

Alles over schadevrije jaren en de autoverzekering
Aantal stemmen: 1 Gemiddelde score: 1

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .