Broodfonds

BroodfondsWat is een broodfonds?

Een broodfonds is een groep van maximaal 50 ondernemers die elkaar helpen bij ziekte. Maandelijks zet elk lid een bedrag opzij ten behoeve van zieke leden binnen de groep. En als er iemand ziek is, ontvangt hij/zij vanuit de groep tijdelijk een inkomen. Dit gaat op basis van vertrouwen. De ondernemers kennen elkaar over het algemeen goed en komen regelmatig bij elkaar op ledenbijeenkomsten.

Hoe werkt het?

Iedere maand stort je een bedrag op een rekening ten behoeve van zieke leden binnen de groep. Als er iemand ziek wordt, ontvangt diegene van ieder lid schenkingen om van rond te komen, maximaal voor 2 jaar.

Je maakt van tevoren een schatting van het inkomen dat je nodig zou hebben mocht je arbeidsongeschikt worden. Een afgeleide daarvan is het schenkingsbedrag dat je per maand betaalt. Hoe hoger het inkomensniveau dat je zelf hebt gekozen, hoe hoger het bedrag dat je schenkt.

Broodfonds verplichte bijeenkomsten

Als er iemand ziek wordt, komt er geen arts controleren en is er geen arbodienst. Een broodfonds leunt op het vertrouwen dat ondernemers elkaar goed kennen en sociale controle is daarom belangrijk. De ondernemers binnen een broodfonds hebben met elkaar een sterk sociaal netwerk en zien elkaar regelmatig op bijeenkomsten. Nieuwe leden worden meestal via het netwerk geïntroduceerd.

Alternatief voor Broodfonds

Spreekt het concept van een broodfonds u wel aan maar kent u geen groep ondernemers die in een Broodfonds zitten? Of zit u niet te wachten op de verplichte bijeenkomsten? Dan is Lancyr Crowdsurance misschien iets voor u.

Lancyr Crowdsurance

Sinds kort kunnen ondernemer zich ook aansluiten bij Lancyr Crowdsurance. Dit is een online platform van ondernemers die elkaar, net als bij een Broodfonds, van een inkomen voorziet als iemand binnen de groep ziek is.

Geen verplichte bijeenkomsten

Bij Lancyr Crowdsurance zijn de groepen groter en zijn er geen verplichte bijeenkomsten. Als er iemand ziek wordt, wordt er een onafhankelijk expert ingeschakeld om de ziekte vast te stellen.

Broodfonds
Aantal stemmen: 3 Gemiddelde score: 4.7