Auto uitlenen: hoe zit het met schade en verzekering?
Samenvatting
Jij bent als eigenaar verantwoordelijk voor je auto en alles wat er met de auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor jóúw rekening. Ook als je er niet bij was. Let wel op uitzonderingen, soms kan je verzekering weigeren te betalen.
Bij Lancyr begrijpen we dat je af en toe je auto wilt uitlenen, of het nu aan je partner, familie of buren is. Maar hoe zit het dan met de verzekering? Hieronder beantwoorden we de meestgestelde vragen, zodat je met een gerust hart jouw auto kunt uitlenen.
Blijft mijn autoverzekering geldig als ik mijn auto uitleen?
Ja, je autoverzekering blijft geldig. De verzekering is gekoppeld aan het kenteken van de auto en niet aan de bestuurder. Dit betekent dat de dekking blijft bestaan, zelfs als iemand anders achter het stuur zit.
Wie is verantwoordelijk als de lener een ongeval veroorzaakt?
Als eigenaar van de auto ben jij verantwoordelijk voor de gevolgen van een ongeval. Dit betekent dat eventuele schade, een hoger eigen risico, of een stijging van je premie voor jouw rekening komen, zelfs als jij niet zelf achter het stuur zat.
WA-verzekering
Met alleen een WA-verzekering wordt bij een ongeluk veroorzaakt door de lener van je auto, alleen de schade van de andere partij vergoed. Schade aan je eigen auto wordt niet gedekt en betaal je zelf. Daarnaast verlies je schadevrije jaren en gaat je no-claimkorting omlaag, waardoor je premie stijgt. Dit gebeurt trouwens ook als je zelf achter het stuur had gezeten.
All Risk-verzekering
Bij een All Risk (volledig casco) verzekering wordt de schade aan anderen vergoed én de schade aan je eigen auto. Maar ook dit heeft dit gevolgen voor je premie en schadevrije jaren, net als wanneer je zelf de schade zou hebben veroorzaakt.
Partner achter het stuur
Als jij en je partner samen een auto delen en op hetzelfde adres wonen, is dat geen probleem. Je hoeft je partner alleen te registreren als ‘regelmatige bestuurder’ als die het meest in de auto rijdt.
Kind of jongere achter het stuur
Bij bestuurders jonger dan 25 jaar rekenen verzekeraars vaak een hoger eigen risico. Ook kan het risico groter zijn bij onervaren bestuurders. Informeer hiernaar bij je verzekeraar.
Staat de auto en verzekering op jouw naam, maar rijdt je zoon of dochter er meestal in? Dan moet je dit melden bij de verzekeraar. Als zij de regelmatige bestuurder zijn en dit niet is doorgegeven, kan de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden bij een ongeluk.
Bestuurder zonder Nederlands paspoort
Controleer eerst de voorwaarden van je verzekering. Of neem contact op met je verzekeraar om dit te bespreken.
Wat als de lener van mijn auto onder invloed rijdt?
Als de lener onder invloed van alcohol of drugs rijdt en een ongeval veroorzaakt, kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor jou als eigenaar.
Kan ik mijn auto uitlenen via platforms voor autodelen, of voor commerciële doeleinden, zoals taxi- of koeriersdiensten?
Nee, tenzij je een speciale verzekering hebt afgesloten voor commercieel gebruik. Standaard autoverzekeringen dekken dit niet.
Sommige verzekeraars staan autodelen via platforms wel toe. Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden. Bij de Lancyr autoverzekering mag dit NIET.
Schade verhalen op de lener van je auto
Schade die jouw verzekering niet dekt, kun je terug eisen van de persoon die je auto heeft geleend. Dat heeft ‘schade verhalen’. Maar in de praktijk kan dat lastig zijn, zeker als het om vrienden of familie gaat. Bij het uitlenen van je auto blijft het risico namelijk bij jou als eigenaar liggen.
Let op: de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de lener dekt geen schade veroorzaakt met een motorvoertuig. Als jij de kosten op de lener wilt verhalen, betaalt hij of zij dit uit eigen zak.
Maak duidelijke afspraken
Voorkom onduidelijkheden of vervelende situaties door vooraf afspraken te maken met degene aan wie je je auto uitleent. Denk bijvoorbeeld aan het delen van kosten voor schade of premieverhogingen. Zeker als je auto regelmatig wordt geleend, is dit verstandig. Zet afspraken eventueel op papier, zodat alles duidelijk is voor beide partijen.

Gerelateerde vragen