Schadeclaim onderzoek autoverzekeringen 2018

Wie een autoverzekering afsluit dient binnen de aanvraag aan te geven wie de regelmatige bestuurder (ook wel: hoofdbestuurder) van het voertuig is. Verzekeraars berekenen de premie, naast de kenmerken van de auto, namelijk ook op basis van de gegevens van de verzekeringnemer en de regelmatige bestuurder. Zo wordt het aantal schadevrije jaren van de regelmatige bestuurder (en niet van andere bestuurders) meegenomen in de premieberekening.

Tijdens grootschalig onderzoek van Lancyr Verzekeringen, waarbij 11.016 autoschade-claims uit de afgelopen 3 jaar werden geanalyseerd, viel op dat betrekkelijk veel claims afkomstig zijn van niet-regelmatige bestuurders. De meest opvallende zaken rondom deze constatering worden op deze onderzoekspagina weergegeven.

Veel niet-regelmatige bestuurders claimen schade

In totaal was 14,9 procent van alle autoschade-claims uit de afgelopen drie jaar afkomstig van niet-regelmatige bestuurders. Zo’n tweederde (66 procent) hiervan had dezelfde achternaam als de regelmatige bestuurder.

Een deel van deze groep bestaat waarschijnlijk uit partners van de hoofdbestuurders. Een ander deel is volgens Lancyr vaak iemand anders uit het gezin, zoals kinderen. Volgens Lancyr zetten ouders de auto van hun kind vaak op de eigen naam, om zo een lagere premie te krijgen. ‘’Jongeren hebben vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie hoger uitvalt. Dit is voor velen vaak een reden om de betreffende auto te verzekeren op naam van hun ouders, die vaak al wat meer schadevrije jaren hebben, zodat de premie omlaag gaat.’’, zegt Alison Wester van Lancyr.

Bijna 40 procent bestuurders onder de 30

37,2 procent van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt is onder de 30 jaar oud. Hieruit blijkt nogmaals dat veel jongeren hun autoverzekering kennelijk op naam van een van hun ouders zetten. ‘’Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren, dus het is nog meer de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier’’, aldus Wester.

De schadepost van niet-regelmatige bestuurders onder de 30 bestaat overigens niet alleen uit autobezitters die de verzekering op naam van ouders hebben staan, maar ook uit kinderen die de auto van (een van hun) ouders lenen.

Verzekering op andere naam dan regelmatige bestuurder

Voor partners is het toegestaan om beide de regelmatige bestuurder te zijn. U mag dus een verzekering afsluiten voor uw partner mits jullie op hetzelfde adres wonen.

Een autoverzekering afsluiten terwijl de auto op naam van uw kind of andere relatie staat is niet toegestaan en kan flinke gevolgen hebben.

Bij een schade wordt bij onze schadeafdeling een check gedaan bij het RDW of de eigenaar van de auto ook de verzekeringsnemer is. Sinds deze maand zijn onze polisvoorwaarden voorzien van een update waarin dit soort schades worden uitgesloten van dekking.

Wanneer de verzekeraar kan bewijzen dat de regelmatige bestuurder niet de verzekeringnemer is, kan de bestuurder beschuldigd worden van het plegen van verzekeringsfraude. De gevolgen:

  • Schade wordt niet uitgekeerd door de verzekeraar
  • Zwarte lijst, waardoor verzekeraars u niet meer accepteren
  • In het ergste geval aangifte bij politie

Lancyr heeft in de voorwaarden opgenomen dat er geen dekking is voor schade als:

  1. uit het Kentekenregister van de RDW blijkt dat op het moment van de gebeurtenis het kenteken van de auto niet op naam staat van de verzekeringnemer, de echtgenoot, de geregistreerde partner van de verzekeringnemer of een andere levensgezel met wie verzekeringnemer samenwoont.
  2. uit het Kentekenregister van de RDW blijkt dat op het moment van de gebeurtenis het kenteken door de RDW was ingenomen.
Schadeclaim onderzoek autoverzekeringen 2018
Aantal stemmen: 14 Gemiddelde score: 4.7

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .