Overlijden: wat moet je geregeld hebben, voor je overlijdt?

Iedereen wil zijn nabestaanden goed achterlaten. Of je nu vrienden, ouders, kinderen, kleinkinderen, de hond of alleen je inboedel achterlaat. Niemand wil ze onnodig extra werk, leed of financiële zorgen geven. Of nog erger, dat er ruzie komt over ‘hoe jij het gewild zou hebben’. Daar moet je dus iets voor doen vóórdat je overlijdt.

zie ook:
Waar moet je om denken als een naaste overlijdt?

Stel jezelf de juiste vragen

• Wie zijn je nabestaanden?
• Heb je een testament, is deze nog up-to-date?
• Wat moet er met je huis en je inboedel gebeuren als jij er niet meer bent?
• Kunnen jouw nabestaanden rondkomen als jouw inkomen wegvalt?
• Wat heeft je werkgever geregeld voor je nabestaanden?
• Welke regelingen en verzekeringen heb je zelf afgesloten voor wanneer je overlijdt. Volstaan deze nog bij je huidige persoonlijke omstandigheden?

Maak een testament via de notaris

Een testament is een persoonlijk document waarin wordt vastgelegd wat er na uw dood met de nalatenschap moet gebeuren in afwijking van de algemene wettelijke bepalingen. Het testament kan zelf geschreven worden, maar het heeft de voorkeur dat de notaris dit vastlegt in een notariële akte. De nabestaanden kunnen het testament dan altijd opvragen in het Centraal Testamentenregister.

De notaris is ook degene die voor de nabestaanden een verklaring van erfrecht opstelt. In deze notariële verklaring staat wie de erfgenamen zijn en of zij de nalatenschap hebben aanvaard. En wie gerechtigd is over de goederen van de nalatenschap te beschikken.
Wij adviseren u contact op te nemen met een lokale notaris. Dit kan bijvoorbeeld de notaris zijn waar u uw koopwoning of hypotheek heeft laten registreren. Bij de notaris regelt u de juridische zaken met betrekking tot overlijden.

Overlijdensrisicoverzekering: verlaagt hypotheekschuld, keert geld uit aan nabestaanden

U kunt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om twee redenen. De eerste reden is om een bedrag af te lossen op de (hypotheek) schuld. Op deze manier blijven de nabestaanden niet met schulden achter die ze niet kunnen betalen. Een andere reden is: een inkomensgarantie voor de nabestaanden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dekking die voldoende is om 10 jaar € 1.000 per maand uit te laten keren.

Voor overlijdensrisicoverzekeringen geldt: hoe ouder u bent, hoe duurder de maandelijkse premies. Wij adviseren u op jongere leeftijd een verzekering af te sluiten.

Meer informatie over overlijdensrisicoverzekeringenmeer informatie, rekentool & aanvragen

Overlijdensrisicoverzekeringen die gekoppeld zijn aan de hypotheek worden in principe gebruikt voor het aflossen van de hypotheekschuld. De nabestaanden kunnen aan de verzekeraar (waar de verzekering loopt) en de geldverstrekker wel vragen of de dekking gebruikt kan worden voor het betalen van de uitvaart en andere aanverwante kosten.

De levensverzekeringen waarbij u een bedrag opbouwt (bijvoorbeeld een beleggingsverzekering), keren bij overlijden de opgebouwde waarde uit óf een overlijdensrisicodekking. Het kan ook zijn dat deze verzekering niets uitkeert en de opgebouwde waarde naar de verzekeraar gaat. Dit staat op de polis. Het is verstandig om die nu goed uit te zoeken, voordat de nabestaanden voor een verrassing komen te staan.

Uitvaartverzekering of spaargeld: maar laat het niet aan de nabestaanden over

De uitvaartverzekering is ook van belang. De meeste Nederlanders hebben er één. Deze betaalt een bedrag uit om de uitvaart van te betalen (kapitaalverzekering), of regelt iemand om de uitvaart af te handelen binnen de afgesproken dekking en budget (natura verzekering). In het eerste geval is het aan uw nabestaanden om de uitvaart te regelen of zelf een uitvaartbegeleider in te huren die dat uit handen neemt. In het tweede geval heeft de verzekeringsmaatschappij zeggenschap over een aantal zaken. Omdat zij dan afspraken hebben met de begeleiders voor bijvoorbeeld waar ze de bloemen en de kist inkopen.

Als u voldoende spaargeld heeft om de kosten van een uitvaart te betalen, is het niet noodzakelijk een verzekering te hebben. U kunt een uitvaartonderneming de opdracht geven en deze betalen van uw spaargeld. Een uitvaartverzekeraar hoeft daar helemaal niet tussen te zitten.

Nabestaandenpensioen

Hoe staat het met het nabestaandenpensioen? Is dit goed geregeld? Hoe hoog is het nabestaandenpensioen vóór en ná AOW datum? Dit kunt nakijken in het pensioenreglement van uw werkgever, maar ook op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Erfbelasting

Niemand wil erfbelasting betalen. Als u het goed aanpakt, voorkomt u het betalen van erfbelasting. Op deze wordt het familiekapitaal in stand gehouden en fiscaal zo voordelig mogelijk overgedragen aan de erfgenamen. Dit heet Estate Planning.

Als u bijvoorbeeld een bedrag nalaat van € 100.000 dan betaalt de erfgenaam € 8.783 (2020) aan belasting. Bij een erfenis van € 500.000 betaalt de ontvanger € 83.138 (2020) erfbelasting. In deze voorbeeld berekeningen gaat het om erfenis van ouder naar kind. Met deze bedragen in het achterhoofd is het zeker de moeite waard, u te laten adviseren. Door middel van schenkingen zorgt u ervoor dat de erfenis wordt geminimaliseerd. U kunt denken aan de eenmalig verhoogd schenkingsvrijstelling: € 103.643 (2020) voor de Eigen Woning. Of de jaarlijkse schenking van € 5.515.

Als uw vermogen de overwaarde van uw woning is (‘het geld zit in de stenen’), dan is een papieren schenking wellicht een optie voor u. Laat u goed adviseren door een notaris.

Lees ook: ‘maak een erfenis bespreekbaarmeer informatie, rekentool & aanvragen

Actielijst vóór uw overlijden:

1) Controleer op mijnpensioenoverzicht.nl het nabestaandenpensioen;
2) Verzamel alle levensverzekeringen en check de overlijdensrisicodekking;
3) Maak een inschatting van uw huidige vaste lasten en de lasten bij uw overlijden;
4) Hoe hoog zijn uw (hypotheek)schulden en uw bezittingen?

Deze inventarisatie is de eerste stap naar een inzicht en overzicht van uw financiële situatie. Komt u er niet uit of heeft u onzekerheid over uw financiële situatie ná uw overlijden? Neem dan contact met ons op.

Financieel advies bij overlijden

Als financieel adviseur helpen we u graag nu al bij het goed regelen van de financiën voor uw nabestaanden als u komt te overlijden. Maar natuurlijk ook bij de juiste afwikkeling als uw partner is overleden.

Maak een belafspraakHet eerste kennismakingsgesprek is voor onze kosten en geheel vrijblijvend

 

Keer terug naar het Dossier : coronavirus en geldzaken

 

Overlijden: wat moet je geregeld hebben, voor je overlijdt?
Aantal stemmen: 2 Gemiddelde score: 3

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .