Familiehypotheek

Wat is een familiehypotheek?
U leent geld aan een familielid om een woning aan te kopen. Deze lening moet aan een aantal fiscale regels voldoen, waardoor de rente door de ontvanger fiscaal aftrekbaar is. Het vestigen van de hypotheek en het opstellen van de lening overeenkomst regelt u via de notaris.

Rekenvoorbeeld: U leent € 150.000 aan uw dochter om een woning aan te kopen. U ontvangt maandelijks € 275. Dit is op jaarbasis € 3.300 en heeft een rendement van 2,2% op uw vermogen. U bent vrij om elk percentage af te spreken, zolang deze maar marktconform is. 

Meer mogelijk met een familiehypotheek

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17-9-2019

Stel u heeft uw droomhuis op het oog, en u heeft een familielid dat u graag wil helpen met uw hypotheek. Dan is een familiehypotheek een prachtige oplossing. En sterker nog, degene die aan u een hypotheek verleent, hoeft in sommige gevallen niet eens per se familie te zijn.

Waarom een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is interessant voor beide partijen. Spaargeld op een spaarrekening houden levert momenteel niets op. Door het uit te lenen, kan de geldverstrekker toch een goede rente ontvangen, zonder u te overtaxeren. Het spreekt voor zich dat degene die hierdoor een huis kan kopen erg blij zal zijn met de regeling.

Onderling regelen of via de bank?

Het is mogelijk en toegestaan om een hypotheek onderling te verlenen. Wel is het zo dat de hypotheek aan een aantal regels moet voldoen om ervoor te zorgen dat de hypotheek fiscaal aftrekbaar blijft. Om u beiden wat meer zekerheid te geven zijn er ook oplossingen om de familiehypotheek via een bank te regelen. Daardoor bent u ervan verzekerd dat de hypotheek voldoet aan de regels voor uw hypotheekrenteaftrek, en uw familielid (of andere geldlener) heeft de zekerheid dat de bank de lening overneemt op het moment dat er betalingsproblemen zijn.

Familiehypotheek beëindigen

Als u uw hypotheek gedeeltelijk via een derde persoon heeft geregeld, kan het zo zijn dat de situatie in de toekomst verandert bij u of uw geldlener. En dan wil of moet u zelf de hypotheek overnemen.

Als u de totale hypotheek samen met uw familielid of geldlener via de bank heeft geregeld, dan heeft u het voordeel dat het beëindigen van de familie-constructie gemakkelijk is geregeld. Alles loopt immers al via dezelfde bank.

Als u de hypotheek onderling heeft geregeld, dan kunt u contact met ons opnemen om de hypotheek om te zetten naar een nieuwe hypotheek op uw eigen naam.

Bent u geïnteresseerd in een familiehypotheek?

Is uw interesse gewekt in een familiehypotheek en wilt u meer hierover weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

 

Familiehypotheek
Aantal stemmen: 5 Gemiddelde score: 4.6

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

FDC Financieel Planners & Adviseurs

088 020 4520

FDC en Lancyr zijn zusterbedrijven. Als financieel specialist leveren wij maatwerk op het gebied van hypotheken. Ook voor uw complete financiële planning kunt u rekenen op de de expertise van FDC. Om tot een goed onderbouwde keuze te komen besteden wij veel aandacht aan uw persoonlijke situatie. Uw wensen en omstandigheden vormen het uitgangspunt van elke berekening. Bij ons bent u verzekerd van objectief, deskundig en persoonlijk advies.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .