Moet ik mijn woonverzekeringen aanpassen als ik nieuwe spullen heb gekocht?

Je hebt net een aantal nieuwe spullen gekocht, misschien wel een gloednieuwe televisie, een compleet nieuwe zithoek – of je hebt een pronkstuk aan je verzameling toegevoegd. Geeft je verzekering dan nog wel genoeg dekking, als de waarde van je inboedel is gestegen? Goeie vraag!

Neem contact op met je verzekering als…

je inboedel sterk in waarde is veranderd

Als je totale inboedelwaarde aanzienlijk in waarde is verhoogd, is het verstandig om contact op te nemen met je verzekering. Dit geldt vooral als de waarde van je nieuwe spullen de limieten van je huidige inboedelverzekering overschrijdt. Het aanpassen van je polis zorgt ervoor dat je nieuwe aankopen volledig gedekt zijn bij schade of diefstal.

Controleer je polisvoorwaarden om te zien welke limieten er gelden.

Voor sommige goederen geldt bij elke verzekering een maximale vergoeding. Namelijk:

  • Lijfsieraden
  • Audiovisuele apparatuur (computers, laptops, mobieltjes, camera’s)
  • Kunst & antiek
  • Contant geld

je aankoop dekking buiten je woning vereist

Verzekeraars hebben aparte voorwaarden voor de dekking van (waardevolle) spullen buitenshuis, zoals sieraden, camera’s of draagbare elektronica. Als je een dergelijke aankoop hebt gedaan, is het verstandig om je verzekering op de hoogte te stellen. Op die manier kun je mogelijk extra dekking regelen voor deze kostbare bezittingen wanneer je ze buiten je huis gebruikt of meeneemt.

zie ook: heb ik dekking buitenshuis?

je een waardevolle verzameling bezit

Als je een waardevolle verzameling hebt (kunstwerken, antiek, munten of postzegels) is het belangrijk om te controleren of dit voldoende gedekt is op je inboedelverzekering. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een aparte verzekering af te sluiten, zoals een kostbaarhedenverzekering, om de volledige waarde van je verzameling te beschermen.

je verbeterde beveiligingsmaatregelen hebt getroffen

Heb je een nieuw alarmsysteem, camerabewaking of versterkte sloten? Stel dan je verzekering op de hoogte. Mogelijk kom je in aanmerking voor een lagere premie of een betere dekking!

Wanneer hoef je geen contact op te nemen met je verzekering?

Je verzekeraar informeren hoeft niet altijd. Zeker niet bij kleine aankopen. lees hier meer over hoe de waarde van je inboedel bepaald wordt: de juiste verzekering voor uw huis

Als de waarde van de nieuwe spullen binnen de limieten van je polis blijft en er geen beperkingen zijn voor dat type spullen, zou je dekking voldoende moeten zijn. Het is wel een goed idee om elke paar jaar je polis te herzien en bij grote veranderingen in je bezittingen contact op te nemen met je verzekeraar.

Conclusie

Het aanpassen van je woonverzekeringen is vaak verstandig wanneer je nieuwe waardevolle spullen hebt gekocht, je inboedel sterk in waarde is veranderd, je grote aankopen hebt gedaan die dekking buiten je woning vereisen, of je een waardevolle verzameling bezit. Neem contact op met je verzekeraar om ervoor te zorgen dat je dekking voldoende is om je kostbare bezittingen te beschermen. Het is altijd beter om goed verzekerd te zijn dan achteraf voor verrassingen te staan bij schade of diefstal.

 

Moet ik mijn woonverzekeringen aanpassen als ik nieuwe spullen heb gekocht?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .