9 vragen om uzelf te stellen bij een nieuwe verzekering

Als u zichzelf bij al uw lopende en nieuwe verzekeringen de volgende vragen stelt, krijgt u de beste verhouding tussen risicodekking en kostenbesparing.

1. Heb ik deze verzekering nodig?
Probeer niet teveel vanuit uw emotie te beslissen, want dan gaat u al snel voor de meest uitgebreide (en dure) opties. Probeer liever om rustig na te denken over de noodzaak van (onderdelen van) een verzekering.

2. Hoe goed wil ik verzekerd zijn?

3. Welke risico’s ben ik bereid zelf te dragen?
Verzeker uzelf zodat u zich prettig en veilig voelt. Voor de een betekent dat alle risico’s afdekken, de ander neemt genoegen met bepaalde weloverwogen risico’s.

4. Hoeveel kan en wil ik betalen (per verzekering)?

5. Wil ik een eigen risico?

6. Hoeveel van de schadekosten kan ik zelf betalen?
    o Wat kost een schade me?
o Hoe groot is de kans op schade?
o Wat is mijn eigen financiële buffer?

Soms is het goedkoper om een risico zelf te dragen, dan er jarenlang voor te betalen. Zo hebben mensen gemiddeld maar één keer per zeven jaar autopech, toch betalen de meesten elke maand premie voor pech langs de weg. Zie ook ons artikel over impulsverzekeringen.

Daarnaast betaalt u soms € 100,- euro per jaar extra voor een dekking, terwijl deze maximaal € 150,- uitkeert. De tandartspolis bij de zorgverzekering is hier een goed voorbeeld van. Wees hier scherp op en denk na of u het risico beter zelf kunt ondervangen.

Als u besluit enkele verzekeringen niet te nemen, kunt u daarvoor in de plaats een maandelijks bedrag op uw spaarrekening zetten. Zo creëert u zelf een buffer, voor als u onverhoopt toch een van de ongedekte schades oploopt.

7. Hoe moet mijn verzekeraar mijn claims behandelen? (via telefoon, internet/e-mail)
Digitale polissen en verzekeringen waarbij u alleen via e-mail/website vragen kunt stellen, zijn vaak goedkoper.

Heeft u graag persoonlijk contact met een specialist, kies dan voor een verzekering via een financieel adviseur. Deze laatste kan al uw verzekeringen voor u afsluiten en onderhouden zodat u nooit te veel betaalt en één aanspreekpunt heeft.

8. Ben ik hiervoor niet al verzekerd?
Voorkom dat u risico’s dubbel afdekt. Als een dekking vast onderdeel is van een nieuwe verzekering die u toch wilt aanschaffen, kijk dan of u de dubbele dekking bij de andere, reeds lopende verzekering kunt stoppen. Of dat u goedkoper af bent door die andere verzekering over te sluiten naar het nieuwe pakket. Opzeggen en aanpassen kan tegenwoordig al met 1 of 2 maanden opzegtermijn.

Besparen door meerdere verzekeringen in een pakket onder te brengen kan zeer aantrekkelijk zijn. Wij kunnen u helpen met een gratis overstapanalyse om te zien of u kunt besparen.

9. Wat zijn de voorwaarden van de polis?
Sommige verzekeringen zijn zo volgebouwd met mitsen en maren dat ze zelden uitkeren. Wees extra kritisch bij de goedkoopste polissen. Kijk goed of deze wel  rekening houden met uw dekkingswensen en ga niet alleen af op de laagste prijs.

9 vragen om uzelf te stellen bij een nieuwe verzekering
Aantal stemmen: 2 Gemiddelde score: 1