Sluit geen impulsverzekeringen af

Nederlanders lopen niet graag risico’s. Juist daarom sluiten we makkelijk op basis van ons gevoel verzekeringen af. Een goed voorbeeld zijn de extra garantieverzekeringen bij online aankopen zoals reizen, luxe goederen en tickets.

Vaak bent u voor dit soort aankopen al gedekt in uw basisverzekeringen of dekt u een risico dat u eigenlijk makkelijk zelf kunt ondervangen. Erger nog is dat deze verzekeringen vaak allerlei uitsluitsels en voorwaarden kennen; ze betalen zelden uit.

Impulsverzekeringen zijn meestal zonde van uw geld en geven een vals gevoel van veiligheid. Probeer als het om de aankoop van garanties en verzekeringen gaat, altijd een overwogen beslissing te nemen:
– Ben ik hiervoor al op andere manier gedekt?
– Wat kost het me in een jaar en hoeveel krijg ik maximaal uitgekeerd als ik schade heb?
– Hoe groot is de kans dat ik schade loop?
– Wat zijn de voorwaarden voor uitbetaling?

Voorbeelden van impulsverzekeringen:

• Annuleringsverzekering bij het boeken van een reis.
Deze verzekering kan nuttig zijn, maar kijk eerst eens of u niet al verzekerd bent via een doorlopende reisverzekering. Die heeft vaak ook een annuleringsclausule (met betere voorwaarden & goedkoper dan de standaard online verzekering).
En heeft u gekeken wat de voorwaarden zijn? Als u binnen 6 weken op vakantie gaat, keert een annuleringsverzekering maar een laag percentage uit.

• Extra garantie verzekering
Veel winkels die elektronica en huishoudelijke apparaten verkopen, proberen hun klanten een garantieverlengingsverzekering te verkopen. Meestal is zo’n verzekering overbodig, want het is bij wet geregeld dat u op nieuwe producten garantie hebt. En hoe duurder het product, hoe langer die garantie loopt. Bovendien valt schade- of diefstal van dure spullen vaak al onder andere verzekeringen, zoals uw inboedelverzekering of uw reisverzekering.

• Gsm-verzekering
Typisch een verzekering die goedkoop lijkt voor een product wat u toch dagelijks intensief gebruikt. Maar diefstal moet aantoonbaar zijn en zakkenrollen wordt al gauw gezien als verlies, niet als diefstal. Ook schade wordt slechts beperkt vergoed. Let dus op de voorwaarden!

• Schadehulp bij autoverzekering
Is uw auto in onderhoud bij de dealer? Dan krijgt u gratis pechhulp. Zet dat vinkje dan dus niet aan op uw autoverzekering en sluit u niet ook nog eens aan bij bijvoorbeeld de ANWB of Mondial Assistance. Veel mensen hebben zelfs alledrie deze opties en betalen dus 3x voor dezelfde dienst.

• Annulering bij (concert)tickets
Voor 5% van de prijs koopt u een annuleringsverzekering bij uw theater-, concert- of festivaltickets. Dit is een goed voorbeeld van een slimme verzekeringsniche (normaal is zoiets annuleren = geld kwijt), maar opnieuw geldt: wat zijn de voorwaarden?

Deze verzekering betaalt alleen uit bij ‘overmacht’ en in de polissen die wij hebben nagekeken staat nergens welk bedrag (minimaal) uitgekeerd wordt. Dan verkoopt u in de meeste gevallen de tickets net zo makkelijk zelf alsnog via een vraag- & aanbodsite.

Sluit geen impulsverzekeringen af
Beoordeel deze pagina