Geen rookmelder, niet verzekerd?

“Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. […] Alle bouwlagen van een woning dienen te zijn voorzien van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.” – Brandveilig Nederland

  • Voor nieuwbouwhuizen geldt deze regel al vanaf 2020.
  • Bij huur- en studentenwoningen zijn de verhuurders verantwoordelijk voor de rookmelders, bij VVE’s en corporaties moeten zij hier zorg voor dragen.
  • Particulieren met een koopwoning moeten ZELF voor goed werkende rookmelders zorgen.

Het doel van deze nieuwe regelgeving is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen. Een goed streven natuurlijk. Maar wat betekent het op andere vlakken, zoals bij uw brandverzekering?

| Het antwoord: Op dit moment verandert er niets aan uw dekking op de brandverzekering als u nog geen rookmelders hebt. Maar dat kan veranderen. In dat geval informeert uw verzekeraar u.

Geen rookmelder, niet verzekerd?

Er zijn nog geen verzekeringen bij ons bekend waarin de rookmelders als voorwaarde worden gesteld voor schadevergoeding als u brandschade lijdt. In mei (2022) hebben diverse verzekeraars tegen de Consumentenbond gezegd dat er geen gevolgen zijn voor deze verzekering.

Hou er wel rekening mee, dat in verzekeringspolissen zoals de opstalverzekering (brandverzekering) wel altijd clausules staan over ‘nalatigheid’ en ‘deugdelijk onderhoud’. Het valt te beargumenteren dat het hebben van goed werkende rookmelders onder uw verplichting als woningeigenaar valt, en dat u zonder rookmelders dus nalatig bent. Deze argumentatie wordt versterkt zodra de nieuwe regelgeving ingaat. Op dat moment kan de verzekeraar zich erop beroepen dat u niet aan uw wettelijke verplichtingen voldoet, en dus niet/verminderd in aanmerking komt voor schadevergoeding bij brandschade of rookschade.

Evengoed aanschaffen dus!
Aangezien het landelijke regelgeving wordt om rookmelders te hebben, moet u ze evengoed aanschaffen en onderhouden. Laat dit niet afhangen van de verzekering, denk om uw veiligheid.

Wat voor rookmelder volstaat?

“In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.” – Brandveilig Nederland

Tip: zoek een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604 . Dit staat garant voor kwaliteitseisen op gebied van onderhoud, duurzaamheid en het meest belangrijk: werkzaamheid.

Voldoet uw brandverzekering nog?

Zelfs een kleine brand levert vaak al een flinke schadepost op.  Zowel uw inboedel als de woning zelf heeft er flink onder te lijden. De brandverzekering en de inboedelverzekering zijn er dan om te helpen! Het is wel belangrijk dat deze up-to-date zijn. Heeft u garantie tegen onderverzekering? Dan nog moet u het wel doorgeven als u bijvoorbeeld de woning heeft verbouwd, verduurzaamd of aangebouwd. Controleer minstens elke 5 jaar bij uw verzekeraar of uw verzekeringen nog voldoen aan uw woonsituatie. En doe dit direct na verbouwingen, grote veranderingen aan uw inboedel of andere aanpassingen aan uw woning.

Sluit hier uw woonverzekeringen

.

 

Geen rookmelder, niet verzekerd?
Beoordeel deze pagina

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Lancyr Verzekeringexperts

Lancyr Verzekeringexperts

088 - 020 4525

Lancyr is een landelijk netwerk van meer dan 100 financieel specialisten. Neem contact op met een de financieel adviseurs bij u in de buurt voor persoonlijk advies over verzekeringen, hypotheken en andere financiele vragen.

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .